Berlusconi vztraja, da se zaradi obsodbe ne bo umaknil iz politike. Foto: EPA
Berlusconi vztraja, da se zaradi obsodbe ne bo umaknil iz politike. Foto: EPA
Giorgio Napolitano
Napolitano je dejal, da ga še posebej skrbi, če te grožnje pomenijo pritiske nanj, da bi razpisal nove volitve. Foto: EPA

Grožnja desnosredinskih poslancev je zaostrila napetosti znotraj vladne koalicije pod vodstvom Demokratske stranke (PD) premierja Enrica Lette in okrepila ugibanja o njenem razpadu.

Berlusconi je bil avgusta pravnomočno obsojen na štiri leta zapora zaradi davčne utaje. O njegovi izključitvi bo pristojna senatna komisija odločala prihodnji petek, nato pa mora o tem na plenarnem zasedanju dokončno razpravljati še senat, kar naj bi se zgodilo sredi oktobra.

Pred tednom dni je senatna komisija, ki je pristojna za vprašanja imunitete, v prvem glasovanju o tem vprašanju zavrnila prošnjo enega izmed Berlusconijevih zaupnikov, da mu ne odvzamejo poslanskega sedeža. Podobno odločitev gre pričakovati tudi tokrat.

Glasovanje bo potekalo na podlagi lani sprejetega protikorupcijskega zakona, ki določa, da na več kot dve leti zapora pravnomočno obsojeni posamezniki ne smejo biti člani parlamenta in ne smejo kandidirati na volitvah.

Berlusconijevi podporniki vztrajajo, da zakon ne more veljati za kazniva dejanja, ki so bila storjena pred začetkom njegove veljavnosti.

"Najtežji dnevi" za Berlusconija
Poslanci njegove stranke so na srečanju v sredo zvečer odločili, da bodo v primeru njegove izključitve iz senata skupinsko odstopili. Predlog je podal vodja Berlusconijevih poslancev v senatu Renato Schifani in zbrani so ga pozdravili z odobravanjem ter ploskanjem.

Vodja Berlusconijevih poslancev v spodnjem domu parlamenta Renato Brunetta je pojasnil, da "ni bilo predloga za skupinski odstop". "Smo zgolj zaprosili vsakega poslanca, naj premisli in se odloči po svoji vesti," je dejal.

Njihovo odločitev je že obsodil vodja največje vladne stranke, levosredinske Demokratske stranke, Guglielmo Epifani, za katerega je znova "dokaz njihove neodgovornosti do države".

"PDL tvega, da bo uničil vse in destabiliziral dejanja vlade, ki se trudi rešiti težave Italijanov," je dejal.

Kljub grožnjam vlada skuša zdržati vse pritiske. "Če kdo misli, da lahko pritiska na vlado, mora vedeti, da nima nikakršnih možnosti. Premier in njegova Demokratska stranka nimata namena kršiti načel pravne države, da bi si zagotovila obstanek vlade," je komentiral eden vodilnih članov PD-ja Dario Franceschini.

V sredo je bil na srečanju svojih poslancev prisoten tudi Berlusconi, ki je potožil, da preživlja najtežje dni svojega življenja. "Vse od obsodbe na začetku avgusta zaradi absurdnih in obrekljivih obtožb sodnikov ne spim več," je dejal in pojasnil, da je v tem času izgubil 11 kilogramov.

Oglasil se je tudi predsednik države Giorgio Napolitano, ki je ostro grajal Berlusconija, ob tem pa zavrnil, da bi kakor koli posredoval za preprečitev njegove obsodbe.