Betty Ford je življenje z možem označilo kot prečudovito potovanje. Foto: EPA
Betty Ford je življenje z možem označilo kot prečudovito potovanje. Foto: EPA
Klinika Betty Ford
Klinika za zdravljenje odvisnosti stoji v idiličenem okolju, ki se nahaja okoli 200 kilomterov od Los Angelesa. Foto: www.bettyfordcenter.org
Betty Ford v družbi Georgea Busha starejšega in Billa Clintona
Zaradi svoje odkritosti je ameriška revija Time leta 1975 Betty Ford razglasila za žensko leta. Foto: EPA

88-letna Betty Ford je za Američane več kot nekdanja prva dama, saj je s svojo odkritostjo in pogumom pomagala odpraviti številne predsodke in dvigovati zavest, še posebej med ženskami, ko je odkrito govorila o svoji bitki z rakom na prsih, za katerim je bila operirana le nekaj tednov po tem, ko je mož prevzel vodenje države. S tem je prekinila tradicijo prejšnjih prvih dam, ki so skrivale svoje bolezni in o njih niso javno govorile.

Model za druge ženske
S svojim zgledom je številne Američanke prepričala, da so se odpravile na preiskave za raka. Sama je dejala, da se je takrat zavedala velike moči, ki jo ima prva dama. Njeni pogledi so bili pogosto v nasprotju z moževimi stališči in stališči konservativnih republikancev, ki so ga podpirali.

Fordova, ki se je v mladosti preživljala kot plesalka, je tako primerjala rekreacijsko uporabo marihuane med mladimi s pitjem piva v svojih mladostniških letih in trdila, da lahko seks pred poroko zmanjša stopnjo ločitev v državi. Močno se je zavzemala za pravico žensk, da se same odločajo o splavu.

Javno priznanje odvisnosti
Leta 1978, dve leti po tem ko je skupaj z možem zapustila Belo hišo, so jo zaradi odvisnosti od alkohola in različnih tablet sprejeli v bolnišnico. Takrat je bila stara 60 let, za zdravljenje pa so jo prepričali njeni štirje otroci, trije sinovi in hčerka. Zato je javno spregovorila tudi o premagovanju svoje odvisnosti, se začela zavzemati za ozaveščanje o nevarnih razvadah in spodbujala zdravljenje odvisnikov.

Leta 1982 je v Kaliforniji ustanovila danes svetovno znani center za zdravljenje odvisnosti, ki ga je poimenovala po sebi. Z ustanovitivijo centra je po svojih besedah svetu želela povedati, da je odvisnost od alkohola in mamil ozdravljiva bolezen. O tem je pozneje napisala knjigo z naslovom Betty: Radostno prebujenje.

Klinika za petičneže
Njena bolnišnica slovi kot najboljši center za zdravljenje odvisnikov v ZDA, med obiskovalci pa so že bile številne znane osebnosti. Dragega zdravljenja se v njenem centru pogosto udeležejujejo hollywoodske zvezde, ki imajo težave z odvisnostjo. Tam so tako bili Elizabeth Taylor, ki se je zdravila dvakrat, Tony Curtis, Ozzy Osborne, Johnny Cash, Billy Joel, Drew Barrymore in Liza Minelli.

Za svoje delo je leta 1991 prejela predsedniško medaljo svobode in leta 1999 še zlato medaljo kongresa. Na očitke o zvezdniškem statusu klinike je vedno odgovarjala, da so zanjo vsi njeni pacienti zvezde.

G. V.