V Beli hiši so ocenili, da je šlo za "široke, strateške pogovore". Oba predsednika sta govorila "o zadevah, kjer so naši interesi podobni, in o zadevah, kjer se naši interesi, vrednote in pogledi razlikujejo". Pogovori pa so bili odkriti in neposredni, so še sporočili v izjavi za javnost.

Biden je med drugim kitajskemu predsedniku zatrdil, da bodo ZDA še naprej predstavljale "odgovorno konkurenco" Kitajski. So pa ZDA zainteresirane za mir, stabilnost in blagostanje v indo-pacifiški regiji in svetu, so dodali v sporočilu Bele hiše.

Zagotovili so, da sta se oba voditelja pogovarjala "o odgovornosti obeh držav, da tekmovanje ne preraste v konflikt".

To je bil drugi telefonski pogovor med voditeljema ZDA in Kitajske po prihodu Bidna v Belo hišo januarja letos.

Odnosi med ZDA in Ljudsko republiko Kitajsko so sicer na najnižji točki od vzpostavitve diplomatskih odnosov leta 1979. Večinoma se je to zgodilo med mandatom Bidnovega predhodnika Donalda Trumpa, a tudi Biden zaenkrat ne kaže kaj bolj spravljivega obraza do Pekinga, izpostavlja dpa.

Državi sta tako še vedno v trgovinski vojni. Odnose obremenjujejo tudi vprašanja spoštovanja človekovih pravic in zatiranja demokratične opozicije v Hongkongu ter zatiranja muslimanske manjšine Ujgurov na severozahodu Kitajske. Nasproti pa sta si tudi zaradi kitajskih ozemeljskih teženj v Južnokitajskem morju in zaradi kitajskih groženj Tajvanu.