Biden je v sporočilu za javnost potrdil, da gre za del njegovih prizadevanj, da odpravi neenakosti v ameriškem pravosodnem sistemu. Za nenasilne prekrške oziroma kazniva dejanja, ki so povezana z mamili, kot je marihuana, precej pogosteje preganjajo ali obsodijo pripadnike manjšin in revne kot pa belce ali bogate.

"Kazenska kartoteka zaradi uživanja in posedovanja marihuane številnim po nepotrebnem ovira pot do zaposlitve, stanovanja in izobraževanja. Preveč življenj je bilo postavljenih na glavo zaradi našega napačnega pristopa do marihuane. Čas je, da krivice popravimo," je sporočil Biden.

Zaradi Bidnove odločitve ne bo nihče takoj izpuščen iz zapora, temveč lahko tisti, ki jih odločitev zadeva, za to zaprosijo. Večinoma gre za ljudi, ki so že prestali zaporno kazen, vendar imajo zaradi kazenske kartoteke velike težave pri iskanju dela ali stanovanja, najemanju posojil in drugih dejavnostih.

Biden je v sporočilu za javnost guvernerje zveznih držav in lokalne voditelje, ki lahko izdajajo odločbe o pomilostitvi, pozval, naj storijo enako kot on.