V ZDA se pojavljajo tudi pozivi k športnemu bojkotu olimpijskih iger na Kitajskem. Foto: EPA
V ZDA se pojavljajo tudi pozivi k športnemu bojkotu olimpijskih iger na Kitajskem. Foto: EPA

Kot poroča BBC, bi diplomatski bojkot pomenil, da igram ne bi prisostvoval noben ameriški uslužbenec.

Takšen bojkot sicer ne bi vplival na športnike, a tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki je dejala, da še ni odločeno, kakšna bo prisotnost ZDA na igrah, ki se bodo začele 4. februarja.

V ponedeljek se je Biden prek videopovezave neposredno pogovarjal s kitajskim kolegom Ši Džinpingom. Kot je dejala Jen Psaki, se voditelja med triurnim pogovorom o olimpijskih igrah nista pogovarjala.

ZDA Kitajsko obtožujejo genocida zoper pretežno muslimansko manjšino Ujgurov v avtonomni pokrajini Sinkiang, Washington pa Pekingu očita tudi zatiranje političnih svoboščin v Hongkongu.

K diplomatskemu bojkotu kot obliki protesta proti kitajskim kršitvam človekovih pravic so pozivali tako demokratski kot republikanski kongresniki.

Prejšnji mesec so ameriški senatorji predlagali dopolnilo zakona, ki bi zunanjemu ministrstvu prepovedal namenjati javna sredstva za "podporo ali omogočanje" prisotnosti ameriških diplomatov na igrah na Kitajskem.

Demokratska predsednica predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi je v pozivu k diplomatskemu bojkotu iger dejala, da bi predstavniki ZDA, ki bi igram prisostvovali, izgubili svojo "moralno avtoriteto".

Republikanski senator Tom Cotton pa zahteva več od zgolj diplomatskega bojkota, ki da bi bil "premalo in prepozno". V četrtek je pozval k popolnemu bojkotu, tako športnemu kot diplomatskemu ali oglaševalskemu, "genocidnih olimpijskih iger".