Najbolj vroča tema pogovora je bil očitno Tajvan. Ši naj bi Bidna posvaril, naj se ne
Najbolj vroča tema pogovora je bil očitno Tajvan. Ši naj bi Bidna posvaril, naj se ne "igra z ognjem, ker se bo opekel", ZDA pa so izrazile "odločno nasprotovanje enostranskim prizadevanjem za spremembo statusa quo ali spodkopavanju miru in stabilnosti v Tajvanski ožini." Foto: Reuters

"Zelo sem vesel srečanja s starim prijateljem," je Bidna pozdravil Ši. Oba voditelja sta bila nekoč podpredsednika in sta pogosto sodelovala na visokih srečanjih, od Bidnovega prevzema vodenja ZDA pa se še nista srečala na štiri oči.

"Imamo odgovornost do sveta in svojih ljudi," je dejal Biden na začetku srečanja in dodal, da morajo "vse države igrati po enakih pravilih", poroča Deutsche Welle.

Kitajski voditelj je ameriškemu kolegu sporočil, da bi morali obe strani izboljšati komunikacijo.
Zdrav in stabilen dvostranski odnos med Kitajsko in ZDA je namreč nujen za reševanje svetovnih izzivov, kot so podnebne spremembe in covid-19.

"Pripravljen sem sodelovati z vami, gospod predsednik, da bi dosegli soglasje, sprejeli aktivne korake in premaknili odnose med Kitajsko in ZDA naprej v pozitivno smer," je dejal Ši.

Pogovori med voditeljema so trajali več ur. Foto: Reuters
Pogovori med voditeljema so trajali več ur. Foto: Reuters

Odnosi med največjima gospodarstvoma na svetu so v zadnjem času bolj napeti zaradi Tajvana ter vprašanj trgovine in konkurence, vojaških projektov v Južnokitajskem morju ter stanja človekovih pravic v Hongkongu in Sinkiangu. Biden je dejal, da sta obe državi odgovorni, da njuno rivalstvo ne "zavije v odprt konflikt".

Pogovori med Bidnom in Šijem so trajali nekaj ur, med njimi sta imela tudi premor. Srečanje je bilo po navedbah kitajskega zunanjega ministrstva "obsežno, poglobljeno, odkrito, konstruktivno, vsebinsko in produktivno" ter bo pomagalo "povečati medsebojno razumevanje".

Peking: Tajvan najpomembnejše vprašanje v odnosih

Ameriški uradniki so pred srečanjem napovedovali, da bo Biden načel vse omenjene sporne teme. Kitajski uradniki so sporočili, da bo glavna zadeva Tajvan.

"Vprašanje s Tajvanom zadeva suverenost in ozemeljsko celovitost Kitajske, pa tudi temeljni interes Kitajske. To je najpomembnejše in najobčutljivejše vprašanje v odnosih med Kitajsko in ZDA," je v ponedeljek napovedal tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva Džao Lidžjan.

Kitajska je letos okrepila pritisk na Tajvan, ki ga obravnava za svoje ozemlje, njena bojna letala pogosto vstopajo v tajvanski zračni prostor. ZDA zakonodaja iz 70. let zavezuje k zagotavljanju obrambnih zmogljivosti Tajvana.