Osama bin Laden naj bi se še vedno skrival v gorah na meji med Pakistanom in Afganistanom. Foto: EPA
Osama bin Laden naj bi se še vedno skrival v gorah na meji med Pakistanom in Afganistanom. Foto: EPA

Desetminutni posnetek, ki ga je bin Laden naslovil "Izjava ameriškemu ljudstvu", je sovpadal z osmo obletnico terorističnih napadov na ZDA 11. septembra 2001 in z obiskom ameriškega odposlanca za Bližnji vzhod Georgea Mitchella v Izraelu. Bin Laden v posnetku razglablja, kaj je motiviralo Al Kaido, da je izvedla napad na ZDA pred osmimi leti, in pojasnjuje, da je bil eden izmed razlogov tudi ameriška podpora Izraelu.

Na posnetku vodja Al Kaide sporoča ameriškemu predsedniku Baracku Obami, da nima dovolj moči, da bi končal vojni v Iraku in Afganistanu. Bin Laden je Obamo obtožil tudi, da ni sposoben spremeniti ameriške zunanje politike, kar je pokazal s tem, da je ohranil nekaj ključnih ljudi prejšnje administracije, med njimi tudi obrambnega ministra Roberta Gatesa. "Če boste dobro razmislili, boste ugotovili, da Belo hišo poganjajo interesne skupine," je pojasnil bin Laden.

Al Kaida ZDA zameri sodelovanje z Izraelom
V posnetku bin Laden Američane svari pred tesnimi vezmi njihove vlade z Izraelom, sporoča pa jim tudi, naj se osvobodijo strahu pred ideološkim terorizmom in neokonservativnostjo ter izraelskim lobijem, ki še vedno zaseda palestinsko ozemlje. "Vzrok našega spora z vami je vaša podpora Izraelu, ki zaseda našo palestinsko zemljo," je povedal bin Laden, ki je Američanom pojasnil tudi, kako bi se lahko končal spor med ZDA in Al Kaido. "Če ustavite vojno proti nam, jo bomo tudi mi, če ne pa bomo nadaljevali vojno na vseh frontah. Če boste izbrali varnost in končali vojne, potem smo pripravljeni, da se na to odzovemo," je še povedal bin Laden.

Ameriški center za raziskave na področju terorizma Intel Center je sporočil, da posnetek prinaša le zvočni zapis in sliko vodje Al Kaide, pojasnili pa so tudi, da so nastopi Osame bin Ladna ob obletnici 11. septembra običajni.