Bin Laden se je nazadnje javil konec januarja letos, ko je ZDA obtožil odgovornosti za segrevanje ozračja. Foto: EPA
Bin Laden se je nazadnje javil konec januarja letos, ko je ZDA obtožil odgovornosti za segrevanje ozračja. Foto: EPA

Vodja mednarodne teroristične mreže se je znova oglasil na zvočnem posnetku, ki ga je predvajala arabska televizija Al Džazira. Bin Laden je na posnetku napovedal, da bodo usmrtili vsakega Američana, ki so ga zajeli, če bodo ZDA usmrtile Kalida šejka Mohameda in še štiri osumljene teroriste, ki so obtoženi načrtovanja terorističnih napadov na ZDA.

"Bela hiša je oznanila svojo željo po usmrtitvi. Dan, ko bodo ZDA sprejele tako odločitev, bo padla tudi odločitev, da bo usmrčen vsak izmed vas, ki se bo znašel v naših rokah," je dejal glas na zvočnem posnetku.

Ameriškega predsednika Baracka Obamo je bin Laden obtožil, da sledi korakom svojega predhodnika, za politike v Beli hiši pa je dejal, da delajo krivico, še posebej s podporo Izraelu in njegovi okupaciji Palestine. "Mislili so, da je Amerika zaščitena pred besom zatiranih, dokler z Božjo pomočjo niso glasno slišali našega odziva na vaših tleh 11. septembra," je še dejal.

Neimenovani ameriški uradnik za boj proti terorizmu je grožnje bin Ladna označil za absurdne, kot višek absurda pa je označil napoved Al Kaide, da bodo šele zdaj, po dolgem času, začeli slabo ravnati z ujetniki, kot da bi pozabili na Daniela Perla in vse druge, ki so jih usmrtili.

Sojenje v New Yorku visi v zraku
Mohamedu, ki je zdaj v ameriškem vojaškem oporišču v Guantanamu na Kubi, želi administracija Obame soditi na sodišču v New Yorku, kar je izzvalo veliko ogorčenje v javnosti, ki se ji zdi žaljivo do žrtev terorističnih napadov, da mu bodo sodili v bližini prizorišča, kjer sta nekoč stala dvojčka Svetovnega trgovinskega centra (WTC).

Zaradi nasprotovanja sojenju na spodnjem Manhattnu bi lahko Bela hiša spremenila svojo odločitev in bi mu sodili na vojaškem sodišču. Tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs je pred kratkim dejal, da bo Mohamed po obsodbi najverjetneje usmrčen. "Kalid šejk Mohamed bo srečal pravico in svojega Stvarnika," je bil jasen Gibbs.