Mohameda so prijeli marca leta 2003 in ga nato izročili ZDA. Foto: EPA
Mohameda so prijeli marca leta 2003 in ga nato izročili ZDA. Foto: EPA
Kalid Šejk Mohamed
Tako je na zaslišanju pred letom dni ameriški sodni risar narisal Mohameda. Foto: EPA

"Kalid Šejk Mohamed bo srečal pravico in svojega Stvarnika," je dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Robert Gibbs v pogovoru za ameriško televizijo CNN in pojasnil, da ga za svoje gnusne zločine po vsej verjetnosti čaka smrtna kazen.

Administracija predsednika Baracka Obame sicer namesto New Yorka že išče druga prizorišča za sojenje enemu vodilnih pripadnikov teroristične mreže Al Kaida in še štirim skrajnežem. Za prestavitev sojenja v drug kraj so se odločili po številnih kritikah zaradi varnosti in stroškov, ki bi ga lahko prinesel sodni proces v središču New Yorka. Za tako obsežen in pomemben proces bi bil namreč potreben poseben varnostni kordon, kar bi lahko prizadelo gospodarstvo na tem območju.

Novembra lani je ameriški državni tožilec Eric Holder sporočil odločitev, da bodo sojenja skrajnežem v New Yorku, saj je poslopje zveznega sodišča s predorom povezano z dobro utrjenim centrom za priprte obtožence. Toda prejšnji teden so predstavniki ameriških oblasti sporočili, da Holder že išče druga prizorišča za sojenje.

Ogromni stroški sojenja
Vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell se zavzema, da bi Mohamedu sodili pred vojaško komisijo, še najbolje v zaporu v oporišču Guantanamo na Kubi, kjer imajo ZDA zaprte teroristične osumljence. McConnell je napovedal, da bodo republikanci zavrnili Obamov predlog za financiranje sojenja v New Yorku, nasprotovanje pa pričakuje tudi od demokratov.

Tudi župan New Yorka Michael Bloomberg ni več naklonjen ideji sojenja v njegovem mestu in se zdaj sam nagiba k sojenju v kakšnem vojaškem oporišču, ki je daleč stran od javnosti in kjer je lažje zagotavljati varnost. Po njegovih ocenah bi stroški sojenja odgovornim za napade 11. sepetembra 2001 lahko znašali do 200 milijonov dolarjev na leto.

Mohamed predstavil načrt bin Ladnu
Prav Kalid Šejk Mohamed naj bi prvi prišel na idejo o izvedbi terorističnih napadov s potniškimi letali, polnimi goriva, s katerimi bi se zaleteli v cilje na ameriškem ozemlju. S svojo idejo naj bi nato navdušil vodjo Al Kaide Osamo bin Ladna, ki je priskrbel finančna sredstva, Mohamed pa je organiziral napad. To je priznal sam na zaslišanju v Guantanamu, vendar nad njegovim priznanjem visi senca dvoma, saj bi ga lahko od njega izsilili s spornimi zasliševalskimi metodami, ki mejijo na mučenje.