Sin Osame bin Ladna (na fotografiji) Hamza bin Laden želi okrepiti svojo moč v Al Kaidi. Foto: EPA
Sin Osame bin Ladna (na fotografiji) Hamza bin Laden želi okrepiti svojo moč v Al Kaidi. Foto: EPA

Hamza bin Laden, sin ustanovitelja teroristične skupine Al Kaide in domnevnega snovalca napadov v ZDA Osame bin Ladna, je Savdijce pozval h globalnemu džihadu, da bi zrušili monarhijo in vpliv ZDA.

Hamza (23) je v posnetku, objavljenem v sredo, pozval mlade v Savdski Arabiji, naj se pridružijo jemenski Al Kaidi na Arabskem polotoku (AQAP), saj da bi tam "dobili potrebne izkušnje" za osvoboditev države izpod vladavine savdske monarhične družine, je sporočila obveščevalna skupina Site. Ob tem je podprl nadaljevanje uporov v Palestini in Siriji z namenom, da bi "združil in poenotil gibanje", je dejala direktorica službe Site s sedežem v ZDA Rita Katz. Hamza bin Laden je dejal, da bi se džihadisti z zrušitvijo monarhije osvobodili tudi vpliva ZDA, ki ga imajo v tej bogati arabski državi.

Skupina AQAP, ki je bila ustanovljena leta 2009 iz vej jemenske in savdijske Al Kaide, velja za eno smrtonosnejših, piše Gurdian. Družina Osame bin Ladna, ki se je kasneje preselil v Savdsko Arabijo, je sicer iz Jemna. Savdska Arabija je Osami, ki je bil tesen prijatelj kraljeve družine, odvzela državljanstvo leta 1994. Ameriške sile so Osamo ubile 2. maja 2011 v Pakistanu.

To je sicer četrti govor Hamze bin Ladna od avgusta lani. Čeprav Al Kaido od leta 2011 vodi Ajman Al Zavahiri, si Hamza prizadeval, da bi okrepil svojo moč tako znotraj Al Kaide kot sam položaj skupine. V svojem prejšnjem sporočilu je ZDA obljubil maščevanje, tako na domačih tleh kot v tujini, kot odziv na izvajanje politike Washingtona v Palestini, Afganistanu, Siriji, Iraku, Jemnu in Somaliji.

Boj za oblast terorističnih skupin
Sirska veja Al Kaide Fronta Al Nusra, ki se je borila proti samooklicani Islamski državi (IS), je konec julija prekinila stike z Al Kaido in se preimenovala v Fronta Fatah Al Šam. Kot so pojasnili, so to storili zato, da bi utišali obtožbe mednarodne skupnosti, da so teroristična skupina in da želijo zaščititi sirsko revolucijo.