V Maarat Al Numanu so bombe zadele trg. Foto: Reuters
V Maarat Al Numanu so bombe zadele trg. Foto: Reuters
Riad Hidžab
Riad Hidžab je dejal, da med mirovnimi pogovori ni bilo nobenega napredka. Foto: Reuters

v provinci Idlib pod nadzorom sirskih upornikov, ubitih več kot 50 ljudi, več deset pa je ranjenih.

Po poročanju Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v mestu Maarat al Numan ubitih več kot 40 ljudi, deset pa v približno deset kilometrov oddaljenemu Kafranbelu. Napadi na obe mesti so bili sočasni. Število mrtvih naj bi še naraslo, saj so številni hudo ranjeni, med žrtvami pa je, kot poroča Al Džazira, tudi pet otrok. Observatorij je zadnje zračne napade označil za "pokol". Napad na Maarat al Numan je bil najbolj krvav, odkar je bilo po posredovanju ZDA in Rusije sprejeto premirje konec februarja, je dejal direktor observatorija Rami Abdulrahman.

Kot je sporočil Lokalni koordinacijski odbor (LCC), so vladna letala in helikopterji bombardirali še druga uporniška mesta v tej pokrajini, poroča BBC. O spopadih med silami predsednika Bašarja Al Asada in uporniki so poročali tudi v severni pokrajini Homs in obalni Latakiji, kjer so uporniške sile začele napadati vladne položaje. V znak maščevanja so napovedali povečanje napadov na stanovanjske četrti in razseljene civiliste.

Napovedani napadi na vladne sile
Sedemtedensko premirje, ki so ga sklenili konec februarja, je tik pred prekinitvijo. Nasilje v državi v zadnjih dneh narašča. Nadaljevanje mirovnih pogovorov so ogrozili že boji v pokrajini Alep. Ob začetku premirja je število spopadov drastično padlo, v zadnjem obdobju pa znova naraslo. Deset oboroženih skupin je podpisalo izjavo, v kateri so napovedale začetek oboroženega odziva na nedavno povečanje kršitev premirja, ki naj bi jih zakrivile Asadove sile. Med podpisnicami je tudi islamistična skupina Džaiš Al Islam, ki je najvplivnejša uporniška zveza v Vzhodni Guti, vzhodno od Damaska, in Ahrar al Šam, vplivna islamistična skupina, ki se na območju Alepa bojuje ob boku džihadistične Fronte al Nusra, sirske veje teroristične mreže Al Kaida.

Glavna sirska opozicijska skupina Visoki pogajalski odbor se je v znak protesta odločila, da preloži sodelovanje na mirovnih pogajanjih v Ženevi. Sodelovanje so prekinili kot znak protesta zaradi domnevnih kršitev prekinitve ognja vladnih strani in ker "ni bilo napredka v pogajanjih ". Riad Hidžab, vodja pogajalskega odbora, je dejal, da ne morejo sodelovati v Ženevi, medtem ko "ljudje umirajo", in da proces pogajanj "samo še povečuje njihovo trpljenje". Kot je dejal Hidžab, bodo zapustili Švico, če "se napadi na uporniške cilje ne bodo nehali".

Lavrov želi nadaljevati pogovore
Na drugi strani tudi sirska vlada obtožuje uporniške borce, da so kršili premirje. Sirska vojska obtožb glede napadov ni komentirala, sirska tiskovna agencija Sana pa o napadih v Idlibu ni poročala. Ni natančno jasno, ali so zračne napade izvedla sirska ali ruska letala, ki podpirajo predsednika Asada. Medtem ruski zunanji minister Sergej Lavrov vztraja pri tem, da se mirovna pogajanja "ne zamrznejo". Dejal je, da še vedno sodelujejo vladna delegacija in nekatere druge skupine. Lavrov je na novinarski konferenci dodal, da so "zunanji akterji" tisti, ki želijo destabilizirati mirovne pogovore in škodovati vladi v Damasku. Po njegovih besedah naj bi te skušali narediti vse, da izrinejo režim. Pripravljeni so uporabiti silo in prekiniti mirovna pogajanja, je prepričan Lavrov.