Abu Gait je poročen z bin Ladnovo najstarejšo hčerko Fatimo. Foto: Reuters
Abu Gait je poročen z bin Ladnovo najstarejšo hčerko Fatimo. Foto: Reuters

48-letnega Abu Gaita so prijeli lani v Jordaniji in je do zdaj najvišji predstavnik teroristične mreže, ki so mu po napadih 11. septembra sodili v ZDA. Marca je porota odločila, da je kriv zarote za ubijanje Američanov in pomoči Al Kaidi.

Po besedah newyorškega okrožnega sodnika Lewisa Kaplana bi Abu Gait naredil vse, da bi izvedel načrt Al Kaide za ubijanje Američanov. Med sojenjem so porotnikom pokazali videoposnetke, na katerih Abu Gait grozi Američanom z "nevihto letal".

Srečanje v jami po napadih
Abu Gait je trdil, da je bila njegova vloga izključno verska in da je zgolj spodbujal muslimane, da se postavijo po robu zatiralcem. Pričal je tudi, da ga je Osama na dan napadov 11. septembra prosil, naj postane uradni govorec Al Kaide.

Njegov odvetnik je dejal, da lahko Abu Gaita obtožijo le gorečih govorov, saj ni niti trohice dokazov o njegovi vpletenosti v konkretne zarote.

Abu Gaith je povedal, da je bin Ladna srečal 11. septembra v eni izmed jam v Afganistanu. "Mi smo tisti, ki smo storili to," mu je takrat dejal vodja Al Kaide, ki je bil ubit v operaciji posebnih enot ameriške vojske skoraj deset let pozneje v Pakistanu.