Preživeli so dehidrirani in podhranjeni. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Preživeli so dehidrirani in podhranjeni. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Reševanje beguncev
Ob obali Mjanmara naj bi plulo še okoli pet čolnov, na katerem naj bi bilo skupno več kot tisoč beguncev. Foto: EPA

700 rešenih beguncev so sprejele indonezijske oblasti, potem ko sta jih zavrnila tako Tajska kot Malezija. Ladja malezijske vojske naj bi jih celo prepeljala stran od obale, piše BBC.

Med begunci so bili večinoma prebivalci Bangladeša in pripadniki muslimanske etnične manjšine Rohingja, ki so v večinsko budističnem Mjanmaru žrtve preganjanja in zatiranja. Države jugovzhodne Azije že leta po tihem ignorirajo kalvarijo 1,3 milijona pripadnikov te skupnosti, od katerih jih je v zadnjih treh letih več kot 120.000 z ladjami poskušalo pobegniti v druge države.

Preživeli, ki so bili na morju dva meseca, so zdaj v begunskem taborišču. Večina med njimi je podhranjenih in dehidriranih. Kot so povedali preživeli, se je na čolnu vnel pretep zaradi življenjskih dobrin. Zato so nekatere potnike zabodli, obesili ali jih vrgli v morje, še poroča BBC.

Italija ne bo dvigovala razbitin z begunci
Italijansko pravosodje je sporočilo, da razbitin ladje s posmrtnimi ostanki 800 beguncev ob libijski obali ne bodo dvignili. Ladja je potonila 18. aprila v libijskih vodah, pri čemer je umrlo kar 800 prebežnikov. Kot je pojasnil za preiskavo doslej najhujše tovrstne tragedije v Sredozemlju pristojni tožilec v mestu Catania Giovanni Salvi, reševanje plovila za preiskavo ni potrebno. Italijanski premier Matteo Renzi je sicer napovedal, da bodo ladjo dvignili z morskega dna, če bo to le mogoče, in žrtve dostojno pokopali.

"Ozadje in vzroke te begunske katastrofe smo razjasnili. Reševanje bi predolgo trajalo in preveč stalo. Če želijo ladjo reševati vlada ali humanitarne organizacije, pa je to njihova odločitev," je povedal Salvi.

Njegove besede so nemudoma izzvale ogorčene odzive, med drugim od Italijanskega begunskega centra CIR in organizacije Save the Children. "Ob razmišljanju, da na stotine mrtvih v Sredozemskem morju ni treba rešiti, ker njihova trupla ne bi uporabili za preiskavo, sem ogorčena ... Bi državno tožilstvo ravnalo enako, če bi bili v čolnu Italijani, Nemci ali pač Evropejci?" se je vprašala predstavnica Save the Children Giovanna Di Benedetto. Brodolom je preživelo le 28 ljudi, od po ocenah 800 mrtvih pa so v morju po nesreči našli le 24 posmrtnih ostankov.