Številni priseljenci se zavedajo, da lahko na poti v Evropo umrejo, a so pripravljeni sprejeti to tveganje. Foto: EPA
Številni priseljenci se zavedajo, da lahko na poti v Evropo umrejo, a so pripravljeni sprejeti to tveganje. Foto: EPA

Tožilstvo na Siciliji, ki vodi preiskavo ene najhujših pomorskih nesreč v Sredozemskem morju v zadnjih desetletjih, je mornarici naročilo, naj poišče ladjo in ugotovi, ali bi jo bilo mogoče dvigniti na površje. Italijanski premier Matteo Renzi je napovedal dvig ladje z morskega dna, če bo mogoče, in dostojen pokop žrtev.

Na ladji je bilo po nekaterih ocenah 750 ljudi, ko je izplula iz Libije. Brodolom je preživelo le 28 ljudi, v morju pa so našli le 24 trupel. Preživeli so povedali, da je bila večina prebežnikov, ki so si želeli v Evropo, zaklenjenih v podpalubju, ko se je prevrnila in potonila po trku s trgovsko ladjo, ki je odgovorila na klic v sili.

Proti dvema preživelima - kapitanu iz Tunizije in članu posadke iz Sirije - poteka preiskava zaradi nenaklepnega umora, povzročitve brodoloma, spodbujanja nezakonitega priseljevanja in nezakonitega pridržanja.

Letos visoko število nesreč in žrtev
Število čolnov, s katerimi skušajo priseljenci doseči Sredozemsko obalo, se je v zadnjih tednih močno povečalo, saj so se zaradi lepšega vremena povečale možnosti za varnejši prebeg. Letos je med tvegano pomorsko potjo iz Afrike ali z Bližnjega vzhoda v Evropo umrlo že najmanj 1.700 prebežnikov, kar je kar 20-krat več kot v istem obdobju lani. Samo pretekli konec tedna je italijanska obalna straža rešila več kot 5.800 prebežnikov, posredovali pa so kar 17-krat. Mednarodna organizacija za migracije opozarja, da bi lahko število mrtvih prebežnikov v Sredozemskem morju letos preseglo številko 30.000.

90-letna Italijanka je svojo hišo prepustila priseljencem
90-letna Italijanka Mara Gambato iz kraja Rubano pri Padovi se je ob tragedijah, ki jih doživljajo begunci pri poskusih prečkanja Sredozemskega morja, odločila, da se bo izselila iz svoje hiše in jo prepustila beguncem. Preselila se je v drugo stanovanje, svojo hišo pa dala v upravljanje katoliški karitativni organizaciji, ki je vanjo že naselila prosilce za azil. Zdaj v njeni hiši že živi deset prosilcev za azil iz Gambije in Gvineje Bisao.