Protestniki nosijo maske z liki nekdanjega predsednika ZDA Georgea W. Busha, nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira in britanskega premierja Gordona Browna. Foto: EPA
Protestniki nosijo maske z liki nekdanjega predsednika ZDA Georgea W. Busha, nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira in britanskega premierja Gordona Browna. Foto: EPA
Tony Blair
Tony Blir kot britanski premier na obisku pri britanskih vojakih v Iraku leta 2006. Foto: EPA

Blair je v BBC-jevem intervjuju dejal, da je bila "sama misel" na obstoj iraškega vodjo Sadama Huseina zadosten razlog za grožnjo Iraku in zato zadosten razlog za napad na to državo leta 2003. Kot je dodal Blair, je bil napad na Irak neizogiben. Če takrat ne bi imeli izgovora o orožju za množično uničevanje, "bi morali uporabiti in pripraviti drugačne argumente."

Mirovni odposlanec ZN-a za Bližnji vzhod je na novinarkino vprašanje, ali bi se danes znova odločil za napad na Irak, odgovoril: "Še vedno bi razmislil o tem, ali bi Sadama odstranil. Mislim, očitno bi morali uporabiti različne argumente o sami naravi grožnje te države ... Resnično ne morem verjeti, da bi nam bilo bolje danes, če bi državo še vedno vodil on in njegova sinova." Ob tem je dodal, da sočustvuje z ljudmi, ki so nasprotovali vojni iz "popolnoma utemeljenih razlogov in vojni nasprotujejo tudi danes, glede moje odločitve pa, na koncu sem jo moral sprejeti."

Je bil za napad na Irak kriv Sadam sam?
Novinarka je Blaira vprašala, ali je bil za napad kriv Sadam sam, saj je razglašal, da ima orožje za množično uničevanje? Blair je bil jasen: "Že sama misel na njegov obstoj je ogrožala Irak, orožje za množično uničevanje je bil tako le eden izmed razlogov ... Sadam je uporabil kemično orožje na svojem lastnem ljudstvu, in to je bila nedvomno stvar, ki je bila v mojih mislih na prvem mestu." Ko govorimo ravno o mestu - na tem mestu ni odveč omeniti izjave tiskovnega predstavnika Bele hiše Arija Fleischerja, ki je 2. decembra 2002 dejal: "Če bo Sadam Husein izjavil, da nima orožja za množično uničevanje, bomo vedeli, da spet zavaja svet."

"S takšnimi izjavami Blair nikoli ne bi dobil podpore parlamenta"
Nekdanji vodja liberalnih demokratov Menzies Campbell je dejal, da Blair ne bi dobil podpore parlamenta za napad na Irak, če bi takrat nastopil s takšnimi argumenti. "Ne dvomim o tem, da je Blair svojemu kabinetu takrat povedal to, kar danes govori nam. Nekaj ljudi je v svojem kabinetu zaradi tega zagotovo težko obdržal, seveda pa je izgubil Robina Cooka in Clare Short ..., vendar nekoga nedvomno ne bi mogel prepričati s svojimi izjavami, to je spodnji dom britanskega parlamenta. Če bi imel tako iskrene izjave, kot jih ima danes na BBC-ju, 18. marca 2003 pred spodnjim domom, ne bi dobil ustrezne podpore."

Ana Turner iz Stop the War Coalition je dejala, da je Blairovo priznanje "nenavadno". "Zdaj ni čas, da bi ploskali njegovim izjavam: zdaj moramo obsoditi njegovo neiskrenost in pomanjkanje njegove integritete v takratnih okoliščinah. To je tako arogantno dejanje, mar ni? Že to, da predpostavljaš, da bodo ljudje, ki so od samega začetka nasprotovali vojni, zdaj to sprejeli, je arogantno - svoje takratne izjave je prikrojil glede na okoliščine."

Blair: To, da sem kristjan, ni bilo pomembno pri mojih odločitvah
V BBC-jevem pogovoru je novinarka Blaira vprašala tudi to, kako je na njegovo odločitev vplivalo to, da je kristjan? "Mislim, da je pomembno, da sprejemaš tiste odločitve, za katere meniš, da so pravilne, saj je to edini pravi način ... ljudje so včasih prevečkrat mislili, da je moja vera igrala neposredno vlogo pri nekaterih odločitvah - pravzaprav ni."

Tony Blair je ena ključnih prič, ki bo pričala o celotni preiskavi in dogodkih v Iraku, končuje BBC.