Pahor meni, da so potrebne nove in sveže ideje. Foto: EPA
Pahor meni, da so potrebne nove in sveže ideje. Foto: EPA
Elita svetovne diplomacije se znova zbira na idiličnem blejskem otoku. Foto: EPA
Že tradicionalno je forum odprl predsednik Slovenije Danilo Türk. Foto: EPA
Yves Leterme in Borut Pahor
Slovenski premier se je ob robu foruma srečal z belgijskim premierjem Yvesom Letermejem. Foto: EPA
Yves Leterme in Samuel Žbogar
Yves Leterme v drugi polovcici letošnjega leta kot premier Belgije predseduje Evropski uniji. Foto: EPA
Antonio de Aguiar Patriota in Colin Powell
Med udeleženci foruma sta tudi namestnik brazilskega zunanjega ministra Antonio Aguiar Patriota in upokojeni ameriški general Colin Powell. Foto: EPA
Na Bledu o izzivih prihodnjega desetletja

Na Bledu se je začel peti Strateški forum Bled, ki postaja pomemben dogodek v regiji za številne politike, gospodarstvenike, strokovnjake, akademike in druge. V uvodnem pozdravu je slovenski zunanji minister poudaril, da je svet v tem trenutku na prelomni točki.

Letos je forum, ki že tradicionalno poteka zadnji konec tedna v avgustu, posvečen izzivom sveta v prihodnjem desetletju, udeležili pa se ga bodo številni ugledni gosti, med katerimi je v ospredju nekdanji ameriški zunanji minister Colin Powell.

Na forumu sodeluje več kot 400 udeležencev z vsega sveta, ki bodo po poročanju Radia Slovenija potovali v varovanih kolonah s policijskim spremstvom. Ob Powllu velja izpostaviti še generalnega sekretarja Arabske lige Amra Muso in premierja Belgije Yvesa Leterma, pa tudi indijsko zunanjo ministrico Prenet Kaur, kanadskega obrambnega ministra Petra Gordona MacKaya in Felipeja Gonzaleza, nekdanjega španskega premierja, ki je vodil skupino za razmislek o prihodnosti EU-ja.

Od vode do medmrežja Forum so slovesno odprli predsednik republike Danilo Türk, premier Borut Pahor in zunanji minister Samuel Žbogar. Letos je posvečen izzivom sveta v prihodnjem desetletju, ki naj bi bilo desetletje sprememb - od energetske prenove do vodne problematike, oživitve gospodarstva in transformacijske moči medmrežja.

"Danes vemo, da svet ni več samo skupnost posameznih delov, kar smo videli tudi v ekonomski krizi. Zavedamo se, da globalne varnosti ne more več zagotavljati ena država, niti skupina držav," je dejal Žbogar in dodal, da se tudi vloga držav ni zmanjšala, potrebno bo še več regulacije na vseh področij, od financ in razoroževanja do podnebja in trgovine.

Žbogar je prepričan, da je znanje bistvenega pomena, da uspemo najti rešitve, pri čemer mora biti posebne pozornosti deležno zagotavljanje osnovnih dobrin, zlasti energije in vode. Ne smemo spregledati priložnosti, ki nam jih 21. stoletje ponuja, je opozoril in dodal, da blejski forum predstavlja pomembno priložnost, da s pomočjo znanj in izkušenj udeležencev najdemo rešitve.

Pričakovanja se niso izpolnila
Ob prihodu na forum je Türk izrazil pričakovanje, da bo forum ponudil "pošteno in resno analizo stanja v mednarodnih odnosih, pa tudi nekaj domišljije v iskanju odgovorov". Za slovenskega predsednika je forum pomemben "zaradi priprav politične sezone, v kateri se bo veliko odločalo, in dobro je, da se na začetku sezone stvari pogledajo svobodneje."

V svojem govoru na forumu pa je slovenski predsednik spomnil, da so bili pred letom dni na blejskem forumu optimistični in so verjeli, da kriza prinaša priložnosti, a že danes je mogoče videti, da se številna pričakovanja niso uresničila. Med temi so tudi finančne reforme, kjer je napredek zelo počasen.

Türk meni, da so za razmislek o prihodnosti in pri iskanju rešitev bistvenega pomena realistična ocena, poštenost in domišljija. Türk ob začetku foruma polaga veliko upanje v udeležence foruma in njihovo intelektualno poštenost.

Kriza zasotrila vse dileme in težave
Slovenski premeir je v svojem govoru poudaril, da je gospodarska kriza bistveno zaostrila vse dileme in težave, podedovane iz prejšnjega stoletja. "Glede na naše izkušnje se moramo vprašati, ali bo človeštvo zmožno preseči te probleme in se izogniti vojni svetovnih razsežnosti," je opozoril Pahor in dodal, da kljub oblikovanih mehanizmom za ohranjanje miru in stabilnosti ni nobenega zagotovila zanju.

"Paradoksalno, smo najbolj zaščiteni, če se zavedamo, da je taka vojna morda zadnja vojna in bi končala našo civilizacijo." je dejal premier, ki se je strinjal s predsednikom Türkom, da je potreba po novih in svežih idejah o spopadanju s krizo. Po njegovem mnenju je treba vzpostaviti dialog, pri čemer je pomemben tudi blejski forum. Zlasti pa je nujno ohranjati vsaj malo optimizma, saj s strahom ni mogoče rešiti težav, je prepričan Pahor.

Največja pozornost medijev je letos namenjena nocojšnji večerji s Colinom Powllom kot osrednjim govornikom. Powell v Slovenijo prihaja na povabilo predsednika Ameriške gospodarske zbornice v Sloveniji Tomaža Lovšeta, v nagovoru pa naj bi se posvetil glavnim izzivom mednarodne skupnosti ter vlogi ZDA, Kitajske in EU-ja v večpolarnem svetu.

V soboto je v pogovoru z izbranimi slovenskimi novinarji dejal, da je treba težave v svetu, kakršni sta Irak in Afganistan, reševati v partnerstvu. Ni supersile, ki bi to zmogla sama, zato morajo države sodelovati. In zato je pomemben tudi prispevek Slovenije, je menil.

OBVESTILO VOZNIKOM

Zaradi posebnega policijskega spremstva varovanih oseb, udeležencev foruma, policija voznike opozarja, da morajo upoštevati navodila policistov ter svetlobne in zvočne opozorilne znake vozil iz spremstva. Med forumom bo promet med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in Bledom povečan, zaradi potovanja varnostnih kolon s policijskim spremstvom pa bodo izvajali krajše mobilne zapore.



Forum se bo nadaljeval v ponedeljek in bo, kot poroča Radio Slovenija, tudi priložnost za številna bilateralna srečanja, verjetno tudi za srečanje slovenskega in hrvaškega zunanjega ministra.

Na Bledu o izzivih prihodnjega desetletja