Blix je med letoma 1999 in 2003 vodil inšpektorje ZN-a, med novembrom 2002 in marcem 2003 pa je nadzoroval inšpekcije v Iraku (18. marca 2003, na večer invazije, so bili inšpektorji prisiljeni zapustiti Irak). Od začetka invazije je Blix napisal dve knjigi o Iraku. Foto: EPA
Blix je med letoma 1999 in 2003 vodil inšpektorje ZN-a, med novembrom 2002 in marcem 2003 pa je nadzoroval inšpekcije v Iraku (18. marca 2003, na večer invazije, so bili inšpektorji prisiljeni zapustiti Irak). Od začetka invazije je Blix napisal dve knjigi o Iraku. Foto: EPA
Orožje
Blix je prepričan, da je Iran svoje orožje za množično uničenje uničil po zalivski vojni leta 1991. Foto: MMC RTV SLO

Hans Blix, nekdanji vodja inšpektorjev za orožje Združenih narodov v Iraku, je pričal pred britansko preiskovalno komisijo, ki vodi preiskavo o upravičenosti britanskega posredovanja v Iraku. Blix je "trdno prepričan", da je bil napad na Irak nezakonit in da je nekaj mesecev prej britansko in ameriško vlado obvestil, da je vse manj prepričan o obstoju orožja za množično uničenje, ki naj bi bilo v rokah nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina.

ZDA so tedaj podvomile o Blixovih poročilih, da Irak nima takšnega orožja in vztrajale, da ga je Irak preprosto predobro skril. "Menim, da so bile ZDA tedaj 'nore na' vojsko. Menili so, da se jim bo (invazija, op. a.) izšla, zato so se odločili, da jo izpeljejo," je pred komisijo povedal švedski diplomat. Velika Britanija naj bi bila bolj naklonjena "poti ZN-a", da bi se pogodili s Huseinom, a ji ni uspelo.

Podvomil o verodostojnosti obveščevalnih podatkov
Blix je bil na začetku sumljiv do Irana, ker je npr. uvažal uran, in ni nikoli izključil možnosti, da je začel oživljati nekatere oblike kemičnega in biološkega orožja, a teh osebnih sumničenj ni omenil v svoji uradni vlogi. Leta 2004 je Blix za CNN omenil, da je začel dvomiti o kakovosti obveščevalnih informacij ameriških in drugih obveščevalnih služb januarja 2003 – dva meseca pred začetkom invazije – ko so njegovi inšpektorji pregledali mesta, kjer naj bi se po teh obveščevalnih podatkih nahajalo orožje, ki pa ga tam niso našli.

Inšpektorji so našli prepovedane predmete – rakete s prevelikim dosegom in neprijavljene dokumente -, ki pa so bili "fragmenti" in "ne zelo pomembni". "Skozi daljše časovno obdobje smo izvedli po približno šest inšpekcij na dan. Skupaj smo izvedli okoli 700 inšpekcij na približno 500 različnih mestih, a v nobenem primeru nismo našli orožja za množično uničenje," je razkril.

ZDA so se preveč zanašale na prebežnike iz Iraka, ki so jim dajali podatke o iraškem orožju za množično uničenje. Prebežnike je zanimala samo osvoboditev Iraka, meni Blix.

"Vojna v Iraku ni bila zakonita"
"Nekateri vztrajajo, da je bila iraška vojna zakonita. Trdno verjamem, da je bila nezakonita. V nekaterih primerih obstaja dvom, da je morda dopustno iti v vojno, a Irak, po mojem mnenju, ni bil eden teh primerov," je povedal Blix, ki se je strinjal s Francijo in Rusijo, da je potrebno nadaljnja avtorizacija ZN-a za vojaško posredovanje.