Iraške varnostne sile pod poveljnikom Šumarijem so nasilno zatrle proteste v Nasiriji. Foto: Reuters
Iraške varnostne sile pod poveljnikom Šumarijem so nasilno zatrle proteste v Nasiriji. Foto: Reuters

Iraški premier Adel Abdel Mahdi je v sredo na jug države, kjer že več tednov potekajo množični protesti, poslal vojaške poveljnike, da bi na ulicah vzpostavili red. V Nasirijo je poslal poveljnika Džamila Šumarija.

V tem mestu je bilo v posredovanju varnostnih sil proti protestnikom, ki so več dni zasedali dva mostova, ubitih 25 ljudi, ob sklicevanju na zdravstvene vire poroča francoska tiskovna agencija AFP. Okoli 200 protestnikov je bilo ranjenih.

Guverner tamkajšnje province Adel Al Dakili je odgovornost za nasilno zatrtje protestov pripisal Šumariju in od premierja zahteval, da ga odstavi. Premier Mahdi je po poročanju iraške državne televizije to tudi storil.

V mestu se je sicer kljub policijski uri, ki so jo po jutranjih nemirih uvedle oblasti, več tisoč tamkajšnjih prebivalcev zbralo na pogrebnih sprevodih za umrlimi. "Ostali bomo, dokler režim ne pade in bodo naše zahteve izpolnjene," so sporočali protestniki.

Protestniki v Nadžafu zažgali iranski konzulat

Goreči konzulat v Nadžafu. Foto: Reuters
Goreči konzulat v Nadžafu. Foto: Reuters

Med protivladnimi protesti v iraškem mestu Nadžaf je skupina ljudi vdrla v stavbo iranskega konzulata in jo zažgala. Iraške oblasti so po incidentu uvedle policijsko uro.

Osebju, zaposlenemu na konzulatu, je pred vdorom uspelo pobegniti, a v nemirih, ki so nato izbruhnili med policijo in protestniki, je en človek umrl, okoli 35 je bilo ranjenih. Protestniki so vzklikali gesli "Zmaga za Irak" in "Iran, odidi", v konzulatu pa so iransko zastavo nadomestili z iraško, piše Deutsche Welle.

Iran je od iraških oblasti zahteval "odločno in učinkovito ukrepanje proti uničevalnim posameznikom" ter iraško vlado obtožil, da ni naredila svojega dela pri zaščiti konzulata. "Vlada v Bagdadu je odgovorna za varovanje diplomatskih misij in diplomatov v Iraku," je opozoril Teheran.

V protestih umrlo več kot 300 ljudi

Osebne stvari ubitih v protestih, razstavljene na trgu Tahrir v Bagdadu. Foto: Reuters
Osebne stvari ubitih v protestih, razstavljene na trgu Tahrir v Bagdadu. Foto: Reuters

Protesti v Iraku so se oktobra začeli v prestolnici Bagdad, od tam pa razširili v mesta na jugu države. Do zdaj je umrlo več kot 300 ljudi. Protestniki opozarjajo na razširjeno korupcijo in pomanjkanje delovnih mest, vladi pa očitajo, da je pod prevelikim vplivom tujih sil, predvsem Irana. Stranke, ki lahko računajo na podporo Teherana, so namreč v iraškem parlamentu v večini.

Zaradi nemirov je Bagdad ustanovil vojaške "krizne celice", ki bodo pomagale pri zatiranju protestov.

Protivladni protesti v Iraku