Protesti v Iraku potekajo že ves mesec. Foto: Reuters
Protesti v Iraku potekajo že ves mesec. Foto: Reuters

Danes popoldne je več sto demonstrantov prekinilo zatišje po petkovih izgredih in poskusilo prebiti blokade do varovanega območja v središču Bagdada. Za zdaj ni poročil o žrtvah.

Danes zjutraj je bilo sicer v Bagdadu večinoma mirno, ponovno pa so se na ulice vrnili pešci in promet. Varnostne sile so še vedno blokirale ulice, ki vodijo do varovanega območja. Nekaj sto protivladnih protestnikov pa je na bagdadskem trgu Tahrir, ki je bil središče protestov, postavilo šotore, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V prestolnici Bagdad so protestniki znova skušali vdreti na še posebej varovano zeleno območje, kjer so številne vladne ustanove in tuja veleposlaništva. Iraške varnostne sile so odgovorile z uporabo solzivca in gumijastih nabojev.

Samo v Bagdadu je po navedbah državne komisije za človekove pravice umrlo najmanj osem ljudi, ranjenih je bilo skoraj 1.500 protestnikov. Preostale smrtne žrtve so iz provinc Majsan, Di Kar in Al Mutana na jugu države.

Oblasti so v sedmih pokrajinah na jugu Iraka, kjer so protestniki požgali nekaj vladnih stavb, po nasilnih protestih uvedle policijsko uro.

Protestniki na trgu Tahrir postavili šotore

V soboto je bilo v Bagdadu večinoma mirno, znova pa so se na ulice vrnili pešci in promet. Varnostne sile še vedno zapirajo ulice, ki vodijo do varovanega zelenega območja. Nekaj sto protivladnih protestnikov pa je na bagdadskem trgu Tahrir, ki je bil središče protestov, postavilo šotore.

Protesti v Bagdadu in drugih predelih države, ki so se začeli ob začetku meseca, so pred tem že zahtevali 157 smrtnih žrtev.