Ameriške sile v Siriji so osredinjene na naftna polja na vzhodu države. Foto: Reuters
Ameriške sile v Siriji so osredinjene na naftna polja na vzhodu države. Foto: Reuters

Napotitev dodatnih sil naj bi bilo sporočilo Rusiji, naj se izogiba, kot se je po poročanju ameriške televizije NBC izrazil neimenovani ameriški uslužbenec, "neprofesionalnih, nevarnih in izzivalnih dejanj na severovzhodu Sirije".

V tem delu Sirije je bilo letos že več bližnjih srečanj med ruskimi in ameriškimi silami.
Po trditvah ameriške strani je avgusta rusko vozilo zadelo ob ameriško, pri čemer se je sedem ameriških vojakov poškodovalo. Ob nesreči naj bi Američane z nizkim preletom izzival tudi ruski helikopter.

Rusko obrambno ministrstvo je za nesrečo okrivilo Američane, ki naj bi skušali blokirati napovedani ruski konvoj vozil. Poveljnik ameriškega centralnega poveljstva, general Frank McKenzie, je na drugi strani zatrjeval, da so bili Rusi tam, kjer ne bi smeli biti. Prav tako naj ne bi bilo nobene koordinacije ali vnaprejšnjega obvestila.

Medtem ko so ruske sile na ozemlju Sirije navzoče v sodelovanju s sirsko vlado, pa ameriška vojska za navzočnost v tej državi nima dovoljenja oblasti ali Varnostnega sveta ZN-a.

"Zaščita" naftnih polj

V Siriji je razporejenih okoli 500 ameriških vojakov, katerih namen je po besedah ameriškega predsednika Donalda Trumpa zaščita sirskih naftnih polj.

Ameriško obrambno ministrstvo je oktobra lani opozorilo, da bodo ZDA preprečile, da bi sirska vlada prevzela nadzor nad naftnimi polji v Siriji. V tistem času je Trump napovedal, da bodo ZDA zadržale sirsko nafto. "Zadržali bomo nafto," je dejal. "Zapomnite si, to sem vedno govoril. Zadržati nafto, želimo zadržati nafto. 45 milijonov dolarjev na mesec, želimo zadržati nafto. Zavarovali smo nafto," je dejal predsednik ZDA.