Borrell se je ob začetku svojega prvega obiska v Iranu v vlogi najvišjega evropskega diplomata srečal z iranskim zunanjim ministrom Mohamedom Džavadom Zarifom. Kot so sporočili z iranskega zunanjega ministrstva, sta Zarif in Borrell govorila o razmerah v Perzijskem zalivu in potrebi po zmanjšanju regionalnih napetosti.

Josep Borrell med pogovorom s predsednikom Irana Hasanom Rohanijem. Foto: EPA
Josep Borrell med pogovorom s predsednikom Irana Hasanom Rohanijem. Foto: EPA

Iranski jedrski sporazum ogrožen
Tema pogovora je bil tudi iranski jedrski sporazum iz leta 2015. Dogovor med Iranom in šesterico velikih sil je ogrožen, odkar so ZDA maja 2018 odstopile od njega in v okviru politike maksimalnega pritiska proti Teheranu znova uvedle sankcije. Iran je leto po ameriškem umiku tudi sam začel opuščati zaveze iz sporazuma, napetosti pa so pretekli mesec državi privedle na rob spopada.

Borrell išče priložnosti za politično rešitev krize
Borrell želi v Teheranu zmanjšati napetosti in poiskati priložnosti za politične rešitve trenutne krize, so sporočili iz njegove pisarne. Med obiskom naj bi izrazil odločno podporo ohranitvi jedrskega sporazuma in pogovorom o sodelovanju med EU-jem in Iranom.

Zarif in Borrell sta govorila tudi o spornem načrtu ameriškega predsednika Donalda Trumpa za rešitev izraelsko-palestinskega konflikta ter o razmerah v Iraku, Siriji in Jemnu.

Rohani: Pripravljeni smo se vrniti k dogovoru, a morajo tudi druge podpisnice izpolniti obveze
Borrell se je v okviru dvodnevnega obiska srečal tudi z iranskim predsednikom Hasanom Rohanijem, ki je bil kritičen do evropske politike v sporu glede jedrskega dogovora. "Saj smo izpolnjevali svoj del jedrskega dogovora," je dejal. "Nasprotna stran pa ne," je dodal. Rohani je zagotovil, da so se še vedno pripravljeni vrniti k dogovoru, ampak da morajo tudi druge podpisnice izpolniti svoje obveze. Dodal je, da bodo še naprej tesno sodelovali z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), ampak le, če jih ne bodo doletele nove sankcije. Pri tem je namignil na mehanizem za reševanje sporov, ki so ga sprožili Francija, Nemčija in Združeno kraljestvo. Borrell ima napovedano tudi srečanje s predsednikom parlamenta Alijem Laridžanijem.

Iran ne bo več sodeloval s Kijevom pri preiskavi nesreče
Iran pa je prekinil sodelovanje z Ukrajino v preiskavi okoliščin sestrelitve ukrajinskega potniškega letala nad Teheranom prejšnji mesec. Predtem je Kijev Teheran obtožil, da je že od vsega začetka vedel, da je bilo letalo sestreljeno in da ni šlo za nesrečo. To naj bi dokazovali posnetki, ki so v nedeljo prišli na dan. Ukrajinska televizija 1+1 je v nedeljo objavila posnetek pogovora iranskega kontrolorja letenja in pilota drugega letala, ko sta se pogovarjala prav v času sestrelitve. Pilot opisuje kontrolorju, da je videl svetlobo rakete na svoji poti in pozneje eksplozijo. Iran je sprva zanikal, da so na začetku januarja sestrelili ukrajinsko letalo s 176 ljudmi na krovu. Pozneje so priznali, da so letalo pomotoma sestrelili.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek dejal, da objava posnetka dokazuje, da je Iran od vsega začetka vedel, da so letalo sestrelili. "Vse se sliši tam," je dejal o posnetku. Iran pa je danes odpovedal sodelovanje z ukrajinskimi preiskovalci. "Ne bomo več posredovali dokumentov Ukrajincem," pa je povedal vodja iranske preiskovalne ekipe Hasan Rezajfar. Iranska revolucionarna garda je letalo družbe Ukrainian International Airlines po pomoti sestrelila 8. januarja kmalu po vzletu s teheranskega letališča.