Cerar in Al Malki sta se zavzela za poglobitev sodelovanja med Slovenijo in Palestino na področjih gospodarstva, turizma, izobraževanja in kulture.
Cerar in Al Malki sta se zavzela za poglobitev sodelovanja med Slovenijo in Palestino na področjih gospodarstva, turizma, izobraževanja in kulture. "Vse te oblike medsebojnega sodelovanja krepijo dobre prijateljske odnose, hkrati pa pomenijo tudi obliko pomoči in podpore palestinskemu narodu," je poudaril Cerar, ki kot premier ni podprl priznanja Palestine. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pojasnil Cerar, bi Slovenija Palestino priznala skupaj z manjšo skupino držav članic Evropske unije, češ da bi tako priznanje imelo učinek.

"Nadaljevali bomo dejavnosti, da se v Evropski uniji čim prej oblikuje manjša skupina držav članic, ki bi skupaj s Slovenijo priznala Palestino kot neodvisno državo," je na novinarski konferenci z Al Malkijem dejal Cerar. "Od tega načrta nismo odstopili, to je še vedno glavna namera naše zunanje politike," je zatrdil zunanji minister.

Malki je dejal, da se Palestinci veselijo slovenskega priznanja. "Vemo, da obstaja volja za to, vendar verjetno čakajo na pravi trenutek. Upamo, da bo ta pravi trenutek napočil kmalu," je poudaril vodja palestinske diplomacije.

Cerar je palestinskemu ministru zagotovil, da bo Slovenija še naprej podpirala Palestino v mednarodnih organizacijah ter ji pomagala s finančno in humanitarno pomočjo.

Sorodna novica Priznanje Palestine: Onkraj simbolike se začnejo vsebinska vprašanja - RTVSLO.si

Po Cerarjevih besedah Slovenija podpira vse pobude za umiritev napetosti med Izraelom in območjem Gaze pod okriljem ZN-a in Egipta ter nadaljevanje procesa medpalestinske sprave. Ob tem se je zavzel za ponovni zagon mirovnega procesa med Izraelom in Palestinci.

"Slovenija kot aktivna članica EU-ja zagovarja stališče, da je edina rešitev (tega spora) rešitev v obliki dveh držav, in sicer v okviru meja iz leta 1967 z Jeruzalemom kot glavnim mestom, če se strani ne bi dogovorili drugače," je poudaril Cerar. Slovenija si po njegovih besedah želi, da bi se trpljenje palestinskega ljudstva čim prej končalo.

Stranka Levica je že konec leta 2014 predlagala, naj Slovenija prizna Palestino kot neodvisno in suvereno državo, česar pa Cerarjeva vlada kljub deklarativni podpori ni podprla. Tri leta po prvotnem predlogu Levice je Cerar dejal: "Priznanje Palestine trenutno ni na dnevnem redu Unije, za to se nihče ne zavzema, se pa vsi zavzemamo za dosledno nadaljevanje mirovnega procesa in iskanje rešitve dveh držav." Dodal je, da "čas še ni primeren, da bi se pogovarjali o priznanju".

Malki je povedal, da si Palestinci prizadevajo za mirovni dogovor z Izraelom z neposrednimi političnimi pogajanji. Ob tem je izrazil upanje, da bodo dogovor dosegli kmalu.

Ob tem je Izrael pozval, naj prizna pravico palestinskega naroda do samoodločbe in neodvisnosti ter pristopi k političnim pogajanjem s Palestinci, ki bodo temeljili na rešitvi dveh držav.

Al Malki: Izraelska okupacija je nesprejemljiva

Poudaril je, da je za Palestince nadaljevanje izraelske okupacije nesprejemljivo, zato so pripravljeni odgovoriti na vse izraelske skrbi glede varnosti. "Če bo na palestinskem ozemlju ostal en sam izraelski vojak, to pomeni nadaljevanje izraelske okupacije, in to je nesprejemljivo," je dejal Malki.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je celo predlagal navzočnost tretje strani, pri čemer je omenil sile zveze Nato. Tako bi odgovorili na izraelske strahove in zaščitili Palestince pred morebitnimi izraelskimi vojaškimi vdori, je pojasnil palestinski minister.

Obsodil je tudi poskuse Izraela, da bi si pripojil posamezne dele Zahodnega brega, k čemur so ga opogumila nedavna dejanja ameriške administracije, ki je priznala nezakonito priključitev sirske Golanske planote in Vzhodnega Jeruzalema. Obe območji je Izrael zasedel v vojni leta 1967.

Sorodna novica Do naslednje rehabilitacije

Cerar: Najbolj pomagamo ravno Palestini

Cerar je poudaril, da je Slovenija svojo največjo humanitarno donacijo doslej namenila prav Palestini, in sicer pol milijona evrov za postavitev obrata za razsoljevanje vode v Gazi. Preostala sredstva, 70 milijonov evrov, bo prispevala Evropska komisija.

Slovenija pomaga prebivalcem Gaze tudi z rehabilitacijo in psihosocialno pomočjo žrtvam izraelskih napadov. Na zdravljenje v rehabilitacijski center Soča je v zadnjih desetih letih prišlo 109 otrok, ki so dobili poškodbe v izraelskih napadih na Gazo. Okoli 300 otrok se je v okviru skupnega projekta ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti in URI Soča zdravilo v Gazi.

Otrokom s tega območja pomaga tudi fundacija nekdanjega predsednika Danila Türka, ki je skupaj z ITF-jem na rehabilitacijo v Slovenijo pripeljala okoli 170 otrok, so navedli na zunanjem ministrstvu.

Slovenija s pomočjo ITF-ja in strokovnjakov URI Soča v betlehemski bolnišnici Harmalah vzpostavlja center za rehabilitacijo žrtev okupacije na Zahodnem bregu in v Gazi. Za delovanje agencije ZN-a za pomoč palestinskim beguncem UNRWA v obdobju 2018–2020 je namenila 165.000 evrov.

Palestinski minister se je Sloveniji zahvalil za politično podporo in pomoč pri rehabilitaciji žrtev spopadov v Gazi. "Slovenija ima zelo posebno mesto v naših srcih," je dejal Malki.

Intervju z Al Malkijem

Preberite MMC-jev intervju z Riadom Al Malkijem iz leta 2012: "Izraelci nas neprestano spominjajo, da smo pod okupacijo"

Cerar gosti palestinskega zunanjega ministra Al Malkija