Brglez je poudaril, da priznanje ni primerno vprašanje za nabiranje notranjepolitičnih točk. Foto: BoBo
Brglez je poudaril, da priznanje ni primerno vprašanje za nabiranje notranjepolitičnih točk. Foto: BoBo

Brglez je ob tem še dodal, da vprašanje priznanja samostojnosti, ki je za Slovenke in Slovence zelo čustveno, ne sme biti predmet, na katerem bi se nabirale notranjepolitične točke. Šafi je medtem menil, da so se z odločitvijo ZDA o priznanju Jeruzalema kot prestolnice Izraela vzpostavile nove okoliščine, ki postavljajo pod vprašaj dozdajšnji okvir pogajanj o rešitvi izraelsko-palestinskega konflikta.

Prosil je za podporo palestinskim prizadevanjem tako od mednarodne skupnosti kot posebej tudi od Evropske unije. Dejal je tudi, da bi priznanje Palestine kot neodvisne države v pogovorih o končni rešitvi Palestino dvignilo na raven enakovrednega partnerja. To bi omogočalo tudi konkretnejše dogovore glede ureditve razmer na terenu, je dodal.

Po nedavni razpravi vrha EU-ja o ameriškem priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela je sicer premier Miro Cerar presodil, da čas še ni primeren za pogovore o slovenskem priznanju Palestine. Spomnil je, da so tri koalicijske stranke soglasno sprejele stališče, da podpirajo priznanje Palestine kot suverene in samostojne države, a obenem ugotovile, da je za to priznanje treba izbrati primeren trenutek.