Ameriški predsednik Donald Trump je razjezil muslimanski svet, ko je Jeruzalem priznal za glavno mesto Izraela. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Donald Trump je razjezil muslimanski svet, ko je Jeruzalem priznal za glavno mesto Izraela. Foto: Reuters
Miro Cerar
Slovenija bo priznala Palestino skupaj s še kakšno drugo državo, samostojno pa ne. Foto: Reuters

To je Cerar dejal po razpravi na vrhu Evropske unije o ameriškem priznanju Jeruzalema za prestolnico Izraela. "Priznanje Palestine trenutno ni na dnevnem redu Unije, za to se nihče ne zavzema, se pa vsi zavzemamo za dosledno nadaljevanje mirovnega procesa in iskanje rešitve dveh držav," je pojasnil Cerar in dodal: "Čas še ni primeren, da bi se pogovarjali o priznanju."

"Treba je izbrati primeren trenutek"
Premier je najprej spomnil, da so vse tri koalicijske stranke soglasno sprejele stališče, da podpirajo priznanje Palestine kot suverene in samostojne države, a obenem ugotovile, da je za to priznanje treba izbrati primeren trenutek. To je po Cerarjevih besedah trenutek, ko se bo oblikovala skupina članic Unije za priznanje Palestine. Ko se bo to zgodilo, bo med prvimi v njej tudi Slovenija, a samostojno slovensko priznanje ne bi imelo pozitivnih učinkov in večjega pomena za samo priznanje Palestine, je poudaril.

Ob tem je Cerar še spomnil, da je zunanjemu ministru Karlu Erjavcu pred dnevi naložil, da pripravi poročilo za prihodnjo sejo vlade glede okoliščin, za katere sam meni, da so spremenjene. "Dejstvo pa je, da bo moral tudi povedati, koliko mu je na diplomatskem področju uspelo prepričati druge države EU-ja, da bi lahko prišlo do skupnega priznanja," je opozoril Cerar in še enkrat zatrdil, da bo Slovenija ob oblikovanju takšne skupine med prvimi in zelo odločnimi zagovornicami priznanja.

Parlament že lani potrdil priznanje
Vprašanje priznanja Palestine se vleče že dlje časa. Že na začetku lanskega leta je bilo po razpravi v parlamentu sklenjeno, da bi Slovenija priznala Palestino do konca leta, kar se potem ni zgodilo. Na vladi so se dogovorili, da bi priznanje izvedli skupaj s kako drugo članico EU-ja, kar pa se do zdaj prav tako ni zgodilo.

Palestino je kot državo priznalo že 136 držav. Izmed članic EU-ja so to storile predvsem vzhodnoevropske države, vendar je bilo to še v obdobju hladne vojne in tik po razglasitvi palestinske države leta 1988. Med zadnjimi je Palestino leta 2014 priznala Švedska.