Med zatemnitvijo zaradi pomanjkanja elektrike so hodeče Palestince osvetlile avtomobilske luči. Foto: Reuters
Med zatemnitvijo zaradi pomanjkanja elektrike so hodeče Palestince osvetlile avtomobilske luči. Foto: Reuters

Izraelska vojska je zadela več objektov brigade Kasam, oboroženega krila gibanja Hamas, ki nadzira območje Gaze. Napadi so povzročili precejšnjo škodo na objektih in poškodovali več ljudi, so predstavniki Hamasa povedali za Al Džaziro. O smrtnih žrtvah ne poročajo.

Dim nad stavbami po bombardiranju. Foto: Reuters
Dim nad stavbami po bombardiranju. Foto: Reuters

Izrael trdi, da so bili tokratni napadi odgovor na izstreljeno raketo in več zažigalnih balonov, poslanih iz Gaze. Predsednik Izraela Reuven Rivlin je med obiskom izraelskih gasilcev na območju v bližini Gaze sporočil, da so morali gasilci že 40-krat posredovati zaradi zažigalnih balonov in zmajev, ki jih Palestinci pošiljajo nad izraelska polja.

"Hamas se mora zavedati, da to ni igra. Prišel bo čas, ko se bodo morali odločiti. Če hočejo vojno, bodo dobili vojno," je dejal izraelski predsednik. Izrael sicer v odgovor na zažigalne balone že osem dni bombardira območje.

Na območje Gaze je medtem prispela delegacija iz Egipta, ki vodi pogovore za umiritev razmer. Med Izraelom in Hamasom so sicer od leta 2008 potekale tri vojne, poroča Al Džazira.

Elektrarna v Gazi je ostala brez goriva. Foto: Reuters
Elektrarna v Gazi je ostala brez goriva. Foto: Reuters

Gaza le še s štirimi urami elektrike na dan

Medtem je brez zalog goriva ostala edina elektrarna na območju Gaze. Mednarodni odbor Rdečega križa je posvaril, da bo zaustavitev elektrarne povzročila velike težave v palestinskem že tako načetem zdravstvu.

Palestinci v Gazi imajo ob delujoči elektrarni dostop do elektrike okoli osem ur na dan. Trenutno je dostop ob popolni odvisnosti od izraelskega električnega omrežja zmanjšan na le štiri ure.

Grožnja zdravstvene krize ob pomanjkanju elektrike

Mednarodni Rdeči križ opozarja, da bodo le štiri ure elektrike na dan močno otežile delovanje bolnišnic, kar bi lahko privedlo do veliko zdravstvene krize na območju. Zaradi pomanjkanja elektrike bodo tudi civilisti težje dostopali do vode.

Izrael je 12. avgusta kot povračilne ukrepe na zažigalne balone prepovedal ribolov pred obalo Gaze ter zaprl mejni prehod Karam Abu Salem, s čimer je popolnoma onemogočil uvoz goriva. Izraelska blokada Gaze sicer traja že vse od leta 2007 in dvema milijonoma Palestincem močno otežuje dostop do hrane, goriva in zdravil.