Egipt je doslej zanikal, da gradi taborišče. Foto: Reuters
Egipt je doslej zanikal, da gradi taborišče. Foto: Reuters

Egipt naj bi čistiti in ravnati več kot 16 kvadratnih kilometrov zemljišča začel v začetku meseca, v zadnjem tednu pa je svoje dejavnosti na območju bistveno razširil. Na satelitskih posnetkih 14. februarja je bilo vidnih približno 0,8 kilometra zidu, po najnovejših posnetkih pa je zdaj postavljenih že več kot tri kilometre zidu, poroča britanski BBC.

O gradnji begunskega taborišča je že prejšnji teden poročal ameriški časopis Wall Street Journal. V taborišču bi lahko po njegovem pisanju v šotorih prebivalo več kot 100.000 ljudi.

Egipt je doslej zanikal, da naj bi postavljal taborišče za morebiten prihod Palestincev, in vztrajno trdil, da prebežnikom ne bo odprl mej. Oblasti v egiptovski pokrajini Severni Sinaj so pojasnile, da "oborožene sile vzpostavljajo logistično območje za pomoč za Gazo", da bi zmanjšale zastoje na cestah v bližini meje. Na območju naj bi tudi gradili čakalnice za tovornjake, varna skladišča, upravne urade in bivališča za voznike, so še dodale oblasti.

Egipt je graditi začel v začetku meseca. Satelitski posnetki del pred enim tednom. Foto: Reuters
Egipt je graditi začel v začetku meseca. Satelitski posnetki del pred enim tednom. Foto: Reuters

Strokovnjakinja za humanitarno pomoč, ki usklajuje prizadevanja za pomoč v Gazi, je medtem za BBC dejala, da za tovrstne načrte Egipta še ni slišala. "O skladiščnih zmogljivostih v Egiptu se razpravlja skoraj na vsakem sestanku. Glede na to, da to ni bilo predstavljeno, domnevam, da načrt ni takšen," je dodala.

Andreas Kreig, predavatelj varnostnih študij na Kings College London, je medtem ocenil, da za postavitev tovornjakov, ki čakajo na pomoč, ni treba toliko ozemlja. "Zdi se mi, da se Egipt pripravlja na najhujši možni scenarij. Če pogledamo, za kako veliko območje gre, 16 kvadratnih kilometrov, to je na tisoče in tisoče tovornjakov. Še nikoli se ni zgodilo, da bi na meji čakalo na tisoče tovornjakov," je dodal.