Mubaraka, ki je s trdo roko vladal 30 let, so pokopali z vojaškimi častmi. Foto: Reuters
Mubaraka, ki je s trdo roko vladal 30 let, so pokopali z vojaškimi častmi. Foto: Reuters

Pogrebne slovesnosti v mošeji v predmestju Kaira so se udeležili tudi egiptovski predsednik Abdel Fatah Al Sisi, ki je na oblast prišel z vojaškim udarom leta 2013, in več visokih državnih uradnikov. Mubaraka so pokopali v družinski grobnici na pokopališču v vzhodnem delu glavnega mesta.

Mubarak je postal predsednik Egipta leta 1981. Z Zahodu prijazno zunanjo politiko in ostrim nastopom proti radikalnim muslimanskim skupinam v državi si je zagotovil podporo zahodnih držav. Njegov režim je bil medtem tarča kritik zaradi zatiranja, korupcije in gospodarskega zatona države.

Njegovo avtoritarno vodenje države, korupcija in slabe gospodarske razmere so leta 2011 na ulice pognali množice ljudi, predvsem mlade. To je po 30 letih na oblasti privedlo do njegovega padca.

Zgolj nekaj mesecev pozneje so ga aretirali in med drugim obtožili smrti več sto protestnikov leta 2011. Mubarak je bil v tem primeru leta 2012 obsojen na dosmrtno zaporno kazen, vendar je prizivno sodišče odredilo ponovno sojenje, na katerem je bil leta 2017 oproščen.

Skupaj s svojima sinovoma pa je bil obsojen korupcije zaradi zlorabe javnih sredstev in je tri leta preživel v zaporu.

Od aretacije leta 2011 je sicer večino časa preživel v vojaški bolnišnici, saj je imel številne zdravstvene težave. Zadnjo operacijo je prestal januarja letos. Umrl je v torek v bolnišnici.