Foto: Reuters
Foto: Reuters

Turčija je pripravljena posredovati, če ne bo uresničen dogovor o tamponskem območju, je posvaril nekaj dni pred srečanjem z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom.

Turčija in ZDA so se 7. avgusta dogovorile za vzpostavitev tamponskega območja na severu Sirije ob meji s Turčijo, a Erdogan ni pripravljen dolgo čakati na uresničitev dogovora. Da bi lahko Turčija posredovala, je znova posvaril pred poletom v ZDA, kjer se bo udeležil zasedanja Generalne skupščine ZN-a.

"Naše priprave ob meji so končane," je povedal Erdogan novinarjem v Carigradu, preden je sedel na letalo. ZDA je sicer dal za dosego "konkretnih rezultatov" pri vzpostavitvi varnega območja na turški meji čas do konca tega meseca.

Erdogan se bo v New Yorku tudi sešel s Trumpom, pri čemer bo to vprašanje eno pomembnejših.

Natove patrulje v Siriji

Ankara si prizadeva vzpostaviti nadzor v okoli 40-kilometrskem pasu ob meji na severu Sirije, od koder želi pregnati sile sirskih Kurdov, ki jih podpirajo ZDA. Turčija ima kurdske sile, ki nadzorujejo obsežna območja na severu Sirije, za podaljšek prepovedane Kurdske delavske stranke (PKK).

Washington se je medtem v boju proti skrajni skupini Islamska država v Siriji močno zanašal na Sirske demokratične sile, v katerih imajo glavno besedo prav sirski Kurdi.

Zaveznice zveze Nato so ta mesec sicer začele izvajati skupne patrulje na severovzhodu Sirije, kar pa je Turčija označila le za "kozmetične" popravke.

Turčija je v preteklosti že posredovala čez mejo na severu Sirije, in sicer v podporo sirskim upornikom leta 2016 v boju proti skrajnežem Islamske države in na začetku leta 2018 proti kurdskim milicam.