Pokrajino Idlib od aprila pretresajo zračni napadi in spopadi na tleh. Foto: Reuters
Pokrajino Idlib od aprila pretresajo zračni napadi in spopadi na tleh. Foto: Reuters

Ameriško osrednje poveljstvo je sporočilo, da je bila operacija uperjena proti voditeljem Al Kaide, "odgovornim za napade, ki grozijo ameriškim državljanom, partnerjem in nedolžnim civilistom". Drugih podrobnosti napada niso pojasnili, tako ni jasno, ali je šlo za napad iz zraka ali tal, niti katero orožje so uporabili. Sirski observatorij za človekove pravice s sedežem v Londonu je sporočil, da je bil napad uperjen v srečanje voditeljev zavezniških skupin, v njem naj bi umrlo 40 ljudi.

Sirska vojska je pred tem enostransko prekinila zračne napade v Idlibu, "pri čemer si pridržuje pravico, da odgovori na kršitve teroristov", ki so jih pozvali, naj odložijo orožje. Gre za drugo premirje ta mesec, prvo se je končalo po treh dneh, ko so sirske sile s podporo Rusije začele ofenzivo.

"Za zdaj so se letalski napadi ustavili," je za Reuters potrdil tiskovni predstavnik uporniške skupine Mohamed Rašid. Sirska vojska je po njegovih navedbah zadnje napade izvedla zgodaj zjutraj blizu Kan Šejkuna.

Vladne sile so pred dnevi osvojile Kan Šejkun. Foto: Reuters
Vladne sile so pred dnevi osvojile Kan Šejkun. Foto: Reuters

Zdravniška nevladna skupina UOSSM in Observatorij trdita, da je v noči pred premirjem zračni napad prizadel otroško bolnišnico na podeželju Alepa blizu Idliba. UOSSM trdi, da gre za enega izmed več kot desetih napadov na zdravstvene ustanove, odkar so sile Bašarja Al Asada aprila začele ofenzivo na Idlib – zadnje večje območje Sirije zunaj nadzora Al Asadovih sil. V spopadih je po navedbah Združenih narodov umrlo več sto ljudi.

Erdogan izgublja potrpljenje z Američani

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je medtem znova zagrozil s samostojno turško operacijo na severovzhodu Sirije. Turčija in ZDA so se 7. avgusta dogovorile za vzpostavitev tamponskega območja na severu Sirije ob meji s Turčijo, a Erdogan nima veliko potrpljenja. "Če naši vojaki ne bodo začeli dejansko nadzirati tega območja v nekaj tednih, ne bomo imeli druge možnosti, kot da izvedemo načrte lastne operacije," je dejal v Carigradu.

Operacije ni točno pojasnil, a je v preteklosti že napovedal, da bo Turčija izvedla operacijo v Siriji, da z meje prežene kurdske Ljudske zaščitne enote (YPG). ZDA so v sirski državljanski vojni podpirale prav kurdske borce, ki imajo največ zaslug za pregon t. i. Islamske države z več območij na severu Sirije.

V preteklosti je Erdogan izpostavil obljubo ameriškega kolega Donalda Trumpa, da bo tamponsko območje v Siriji široko 32 kilometrov. Vzpostavljen je bil skupni turško-ameriški center za vodenje operacije, skupne turško-ameriške patrulje pa naj bi začele delovati kmalu.