Umor savdskega kolumnista tudi po mesecu dni še ni razjasnjen. Foto: Reuters
Umor savdskega kolumnista tudi po mesecu dni še ni razjasnjen. Foto: Reuters
Hatice Cengiz
"Ne glede na to, kako dolgo sem čakala, se dobrovoljni Džamal ni vrnil. Vse, kar je prišlo, je bila novica o njegovi smrti," je v pismu zapisala Jašokdžijeva zaročenka Hatice Cengiz, ki je več ur čakala pred konzulatom v Carigradu. Foto: Reuters
Mohamed bin Salman
Savdski kronski princ naj bi se teden dni po umoru pogovarjal z ameriškim svetovalcem za nacionalno varnost in Trumpovim osebnim svetovalcem ter jima zatrdil, da je Hašokdži pripadnik Muslimanske bratovščine. Foto: EPA

"Niti za sekundo ne verjamem, da je umor naročil kralj Salman," je še v besedilu, ki ga je objavil Washington Post, zapisal turški predsednik in dodal, da bi ZDA vztrajale, da se zadeva razišče "do dna", če bi se umor zgodil v Washingtonu.

Njegov svetovalec Yasin Aktay je pred tem za turški časnik Hürriyet dejal, da so truplo novinarja morilci raztopili v kislini, a za trditve ni podal nobenih forenzičnih dokazov. "Gre za edini logični zaključek. Njegovo truplo so razkosali, da so preprosteje razgradili njegove posmrtne ostanke," je dejal Erdoganov svetovalec.

Podobno je poročal tudi časnik Washington Post, ki je navajal turški vir, po informacijah katerega so na vrtu savdskega konzulata v Carigradu našli biološke dokaze, a so savdske oblasti nato prepovedale podrobnejšo preiskavo vrta.

Carigrajski tožilec je sicer v sredo prvič potrdil, da je bil Hašokdži v prostorih savdskega konzulata zadavljen, poroča BBC. Umorili so ga takoj po prihodu na savdski konzulat, njegovo truplo pa razkosali, še zaključuje tožilstvo.

Salman in Kushner o Hašokdžiju?
Washington Post medtem poroča o domnevnih telefonskih pogovorih med savdskim kronskim princem Mohamedom bin Salmanom in svetovalcem ter zetom ameriškega predsednika Jaredom Kushnerjem ter ameriškim svetovalcem Johnom Boltonom za nacionalno varnost, v katerih naj bi savdski prestolonaslednik zatrdil, da je Hašokdži član islamistične organizacije Muslimanska bratovščina.

Telefonski klici naj bi potekali teden dni po umoru, Salman pa naj bi Belo hišo tudi pozval, naj ohranijo savdsko-ameriško zavezništvo.

Hašokdžijeva družina je v izjavi za Washington Post zanikala, da bi bil umorjeni član organizacije Muslimanska bratovščina in poudarila, da je Hašokdži to večkrat zanikal. "Džamal Hašokdži ni bil nevaren na kakršen koli način. Nasprotne trditve so smešne," so zapisali.

Zaročenka išče pravico za Hašokdžija
Oglasila se je tudi Hašokdžijeva zaročenka Hatice Cengiz, ki je napisala pismo, objavljeno v več mednarodnih časopisih, med njimi v Washington Postu in The Guardianu. Svet je pozvala, naj se združi v lovu na njegove morilce.

"Džamala so zadavili in razkosali ter uničili njegovo telo. Kako brutalno, barbarsko in neusmiljeno. Kakšen zločin je storil, da so mu storili to? Kakšen je bil razlog za tako brutalen umor? Ni razlage za tolikšno sovraštvo," je zapisala v pozivu.

"Trumpova administracija je zavzela položaj brez moralnih temeljev," je k razkritju resnice pozvala tudi Washington.

Ameriški pozivi h koncu vojne v Jemnu
ZDA so skupaj z Veliko Britanijo pred dvema dnevoma Savdsko Arabijo pozvale, naj konča vojno v Jemnu, kjer se je situacija sprevrgla v humanitarno katastrofo, saj kar sedmim milijonom otrok tam grozi lakota. Kljub pozivom k premirju je savdska koalicija začela bombardiranje območij pod nadzorom uporniških hutijevcev.

Kritik savdskih oblasti je izginil pred mesecem dni, 2. oktobra na savdskem konzulatu v Carigradu. Kasneje se je izkazalo, da je bil tam umorjen. Savdska Arabija je sprva trdila, da je Hašokdži živ zapustil konzulat, nato da je umrl v pretepu, nato so okrivili "spodletelo zaslišanje", nazadnje pa le priznali, da je bil umor načrtovan. Riad je po velikem mednarodnem pritisku aretiral 18 osumljenih.

Truplo Hašokdžija razkrojili s kislino?
Truplo Hašokdžija razkrojili s kislino?