V Gazi, ki meri okoli 360 kvadratnih kilometrov, živi okoli dva milijona ljudi, ki so na tem območju zaprti. Foto: EPA
V Gazi, ki meri okoli 360 kvadratnih kilometrov, živi okoli dva milijona ljudi, ki so na tem območju zaprti. Foto: EPA

Po pogovorih s katarskim odposlancem Mohamedom El Emadijem je bil po navedbah vodje Hamasa Jahje Sinvarja dosežen "dogovor o prekinitvi nasilja in končanju izraelske agresije nad njihovim ljudstvom".

Izrael, ki se na Hamasovo sporočilo še ni odzval, je namreč od 6. avgusta skoraj vsak dan bombardiral Gazo, ozek obalni pas ob Sredozemskem morju, kjer živita okoli dva milijona Palestincev, s čimer naj bi odgovarjal na zažigalne balone in manj pogosto rakete, ki so na ozemlje na jugu Izraela priletele iz Gaze. Rakete so na jugu Izraela zanetile več kot 400 požarov in poškodovale kmetijske površine.

Z njimi naj bi Hamas skušal doseči omilitev uničujoče zapore Gaze, ki jo ob sodelovanju Egipta že 13 let izvaja Izrael. Ta je medtem prepovedal ribičem iz Gaze, da odplujejo na morje, in zaprl prehod, po katerem Gaza iz Izraela uvaža različne izdelke. Ustavil je tudi dobavo goriva, to pa je povzročilo zaprtje edine elektrarne v Gazi.

Sorodna novica Parkour v Gazi kot "način preživetja, upora, vztrajanja"

Vir iz Hamasa je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil, da so v dogovoru z drugimi frakcijami v Gazi v celoti ustavili napade z zažigalnimi baloni, Izrael pa naj bi ukinil kazensko prepoved dobave goriva.

To naj bi bil Izrael pripravljen storiti in tudi omiliti zaporo, so po besedah virov blizu katarske delegacije izraelski predstavniki dejali El Emadiju, poroča Al Džazira.

Zapora od 2007, okupacija od 1967

Izrael je leta 2007 uvedel zaporo Gaze, potem ko je oblast po zmagi na volitvah in sporu z rivalskim gibanjem Fatah prevzel Hamas. Izrael pravi, da je namen zapore preprečevati oboroževanje Hamasa, kritiki pa opozarjajo, da je to oblika kolektivnega kaznovanja, ki uničuje gospodarstvo Gaze in katere žrtve so vsi njeni prebivalci. Večinoma so to begunci iz leta 1948, ko je bil ustanovljen Izrael, in njihovi potomci.

Gaza je od leta 1967 pod izraelsko vojaško okupacijo. Izrael je s tega območja leta 2005 sicer umaknil svoje vojake, a je ohranil popoln nadzor nad zračnim prostorom Gaze, njenimi mejami in ozemeljskimi vodami.

Poleg izraelske okupacije in zapore se v Gazi zdaj spopadajo tudi z okužbami z novim koronavirusom.