V Gazi, ki meri zgolj okoli 360 kvadratnih kilometrov, živi okoli dva milijona ljudi, zaradi izraelsko-egiptovske blokade pa se je območja prijel naziv največjega zapora na svetu. Foto: Reuters
V Gazi, ki meri zgolj okoli 360 kvadratnih kilometrov, živi okoli dva milijona ljudi, zaradi izraelsko-egiptovske blokade pa se je območja prijel naziv največjega zapora na svetu. Foto: Reuters

Hamas, ki obvladuje Gazo od leta 2007, je sporočil, da so rakete "neposreden odgovor na stopnjevanje, ki ga izvaja izraelski okupator," poroča Al Džazira. V gibanju opozarjajo, da se v Gazi soočajo s "katastrofalnimi razmerami", ki bi lahko pripeljale do "eksplozije, v kateri bi lahko stvari ušle nadzoru".

Izraelska vojska je sporočila, da je napadla "Hamasove vojaške tarče" v Gazi, vključno z "obratom za proizvodnjo orožja".

Kot pravijo palestinski viri, so izraelska letala napadla opazovalno točko Hamasovih brigas Izedima Al Kasama v mestih Gaza in Rafah.

Izrael Gazo skoraj vsakodnevno obstreljuje od 6. avgusta, kot razlog pa navaja zažigalne balone in rakete, ki jih Palestince v protest proti več kot polstoletni izraelski okupaciji in 13-letni blokadi obalnega pasu historične Palestine.

Izrael pravi, da so zažigalne naprave, obešene na balone, zmaje ali plastične vrečke, na jugu Izraela povzročile več kot 400 požarov.

Palestinci nad Izrael iz Gaze pošiljajo balone z zažigalnimi napravami, ki povzročajo lokalne požare. Foto: Reuters
Palestinci nad Izrael iz Gaze pošiljajo balone z zažigalnimi napravami, ki povzročajo lokalne požare. Foto: Reuters

Z uporabo takšnih naprav naj bi Hamas skušal izboljšati pogoje neformalne prekinitve ognja, v okviru katere se je Izrael zavezal k omilitvi blokade v zameno za mir na meji z Gazo.

A Izrael je do zdaj blokado le še zaostril. Ribičem iz Gaze je prepovedal ribarjenje, zaprl je mejne prehode z Gazo, s čimer je zaradi pomanjkanja goriva povzročil zaprtje edine elektrarne v palestinski enklavi.

Med stranema posredujeta Egipt in Katar. Izrael naj bi katarskemu odposlancu v Gazi sporočil, da je pripravljen obnoviti pošiljke goriva za elektrarno in omilitev blokade, če bodo Palestinci prenehali pošiljati balone z zažigalnimi napravami.

Ravno katarska finančna pomoč obubožani Gazi je bila pomemben dejavnik pri zadnji prekinitvi ognja, ki so jo dosegli novembra leta 2018 in kasneje večkrat obnovili.

Poleg napadov in blokade še koronavirus

Medtem so v Gazi v zadnjih dneh potrdili prve primere lokalnega prenosa okužb z novim koronavirusom. Hamas je uvedel ukrepe za zajezitev širjenja virusa na majhnem območju med Egiptom in Izraelom, kjer živi okoli dva milijona Palestincev, večinoma beguncev iz leta 1948 in njihovih potomcev.

Omejitve, ki jih Izrael vsiljuje Gazi, so gospodarstvo na tem območju pripeljale do roba propada. Več kot polovica prebivalstva nima dela, Izrael pa ob tem izvaja redne vojaške napade.

Gaza je pod izraelsko okupacijo od leta 1967. Izraelska vojska se je od tam umaknila leta 2005, a je ohranila popoln nadzor nad zračnim prostorom Gaze, njenimi mejami in ozemeljskimi vodami. Po zmagi Hamasa na palestinskih volitvah leta 2006 pa je Izrael ob sodelovanju Egipta uvedel že blokado območja.