Po pričevanju prič in podob na družbenih omrežjih sodeč, so savdske letalske sile napadle več ključnih objektov v jemenskem glavnem mestu Sani. O eksplozijah poročajo iz kompleksa predsedniške palače, osrednje vojaške akademije in zračnega oporišča, ki stoji ob zaprtem mednarodnem letališču, navaja Reuters. Letala nenehno preletavajo mesto, ki mu je bilo sicer od septembra lani večinoma prizaneseno v jemenski vojni. Povod nenadnega bombardiranja? Maščevanje.

Hutijevci zaviti v molk o raketnem napadu
Jemenski hutijevci so namreč v noči s sobote na nedeljo izstrelili raketi v smeri Riada in mesta Džizan na jugu puščavske kraljevine. Po poročanju savdskih medijev je delec ene od raket ranil dva civilista v Riadu, kjer zaradi izbruha novega koronavirusa ponoči velja policijska ura.

Hutijevski uporniki se v zvezi z napadom še niso oglasili in ga niso potrdili. To je bil drugi napad iz Jemna v zadnjem tednu. Savdska koalicija, ki se bori proti hutijevskim upornikom, je v petek sporočila, da so prestregli letalnike, ki so jih uporniki usmerili nad mesti Abha in Kamis Mušajt na jugozahodu države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Hitro prekršeno premirje
Odgovor Savdijcev je sledil v ponedeljek, ko so začeli z letali bombardirati glavno mesto Sano. Pri tem je v Jemnu ravno začelo veljati premirje, ki so ga sprejele sprte strani zaradi nevarnosti novega koronavirusa. A premirja uradno ni podpisala arabsko-sunitska koalicija, ki že pet let vodi boj proti hutijevcem, čeprav so v Riadu sprva prejšnji teden pozdravili poziv generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa k ustavitvi ognja po svetu.

Vodja političnega krila hutijevskih upornikov, ki so zadnje mesece na severu države dosegli več strateških zmag, Mehdi Al Mašatje je prav tako podprl poziv. Izrazil je popolno pripravljenost upornikov, "da bodo odprti do vseh prizadevanj in pobud v okviru popolne in dejanske prekinitve ognja".

Pet let krvave vojne v Jemnu
V četrtek je minilo točno pet let, odkar se je Savdska Arabija s svojimi sunitskimi zavezniki vpletla v jemensko državljansko vojno v podporo mednarodno priznani jemenski vladi proti hutijevskim upornikom, ki jih podpira Iran.

Jemen, ena najrevnejših arabskih držav, je od leta 2014 prizorišče vojne, v kateri so hutijevski uporniki začeli zavzemati dele države. Odkar se je v vojno vmešala Savdska Arabija s svojimi zavezniki, je bilo ubitih več deset tisoč ljudi, več kot 24 milijonov prebivalcev pa potrebuje humanitarno pomoč. Večino ocen žrtev druži ugotovitev, da je v vojni umrlo več kot 100 tisoč ljudi, več kot 3 milijone prebivalcev pa je bilo razseljenih z domov.