Hutijevski uporniki pod vodstvom Abdula Malika Al Hutija nadzirajo prestolnico Sana. Foto: Reuters
Hutijevski uporniki pod vodstvom Abdula Malika Al Hutija nadzirajo prestolnico Sana. Foto: Reuters

Konvoj se je vračal s frontne črte v kraju Sirvah v pokrajini Mareb, kjer je Al Magdiši pregledoval območje, ki so ga vladne sile pred kratkim prevzele izpod nadzora hutijevskih upornikov, so za nemško tiskovno agencijo DPA potrdili vojaški viri.

Območje se nahaja zahodno od mesta Marib pod nadzorom mednarodno priznane vlade in vzhodno od prestolnice Sana pod nadzorom hutijevcev.

Hutijevski uporniki so na tem območju postavili mine. Ena izmed njih je eksplodirala, ko je ministrov konvoj zapeljal mimo mine, zakopane v zemljo. Ubitih je bilo osem varnostnikov, še nekaj ljudi je ranjenih, minister pa ni bil poškodovan, so za tuje medije povedali vojaški viri.

24 milijonov Jemencev potrebuje humanitarno pomoč

Jemen, ena najrevnejših arabskih držav, je od leta 2014 prizorišče vojne med vladnimi silami, ki imajo podporo Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov, ter hutijevskimi uporniki, ki jih podpira Iran. Odkar se je leta 2015 v konflikt vmešala Savdska Arabija s svojimi zavezniki, je bilo ubitih več deset tisoč ljudi, več kot 24 milijonov prebivalcev Jemna pa potrebuje humanitarno pomoč.