Generalni direktor Rafael Grossi ob obisku Teherana. Foto: Reuters
Generalni direktor Rafael Grossi ob obisku Teherana. Foto: Reuters

V nedeljo je Teheran obiskal generalni direktor IAEA-ja Rafael Grossi in se sestal z vodjo iranske organizacije za jedrsko energijo Alijem Akbarjem Salehijem, srečal pa se je tudi z iranskim zunanjim ministrom Mohamedom Džavadom Zarifom. Po srečanjih je tvitnil, da so imeli "plodne pogovore".

IAEA je zdaj potrdil, da so se z Iranom dogovorili za zmanjšan dostop pri nadzoru iranskih jedrskih dejavnosti za tri mesece.

V skladu z začasnim "tehničnim dogovorom", kot ga je označil Grossi, bodo imeli inšpektorji manjši dostop, a zadosten za ohranitev potrebne ravni nadzora in preverjanja, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Podobno je tudi iransko zunanje ministrstvo sporočilo, da je obisk prinesel "velik diplomatski in tehnični dosežek".

Trimesečna prekinitev nenapovedanih inšpekcij

Iranski poslanci so sprejeli zakonodajo, ki začne veljati v torek in od iranske vlade zahteva, da strokovnjakom IAEA-ja prepove nenapovedane nadzore "prijavljenih in neprijavljenih jedrskih lokacij", poroča BBC.

"Dodatni protokol bo na žalost začasno ukinjen. Priznajmo si, dostopa je manj. A kljub temu smo ohranili potrebno stopnjo nadzora in preverjanja," je dejal Grossi in dodal, da število inšpektorjev v Iranu ostaja enako, poroča Al Džazira. T. i. dodatni protokol je IAEA-ju omogočal nenapovedane preglede v jedrskih obratih, ki jih Iran ni uradno razkril.

Podrobnosti ostalih omejitev dostopa Grossi ni predstavil, vendar je iranski zunanji minister Zarif že prej dejal, da bi to vključevalo tudi preprečitev dostopa IAEA-ju do posnetkov kamer na jedrskih lokacijah.

Nenapovedane inšpekcije del jedrskega sporazuma

Iran je v sklopu iranskega jedrskega sporazuma leta 2015 privolil na nenapovedane inšpekcijske preglede, ki jih je predhodno ustavil že leta 2006. Nenapovedani pregledi so sicer prostovoljna izbira države, kjer IAEA izvaja nadzor, in so del Pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (NPT) ‒ mednarodnega sporazuma, pripravljenega konec šestdesetih let prejšnjega stoletja. Iran se je sporazumu pridružil leta 1970.

Dogovor o novem načinu izvajanja inšpekcij sta Iran in IAEA sklenila tik pred 23. februarjem, ki ga je iranski parlament postavil za rok, do katerega mora novi ameriški predsednik Joe Biden umakniti sankcije, ki jih je uvedla administracija Donalda Trumpa ‒ sicer bodo prepovedali nenapovedane obiske jedrskih obratov.

Trije meseci za dogovor ZDA in Irana?

Sorodna novica Iran zavrača nove pogoje za jedrski sporazum, ki jih napoveduje Biden

Prepoved nenapovedanih obiskov so sicer sklenili za tri mesece, kar po pisanju BBC-ja pomeni, da imata Washington in Teheran zdaj nekoliko več časa za iskanje kompromisov.

Nekdanji predsednik Trump je ZDA povlekel iz iranskega jedrskega sporazuma in uvedel ostre sankcije na iransko nafto, bančništvo in finance v sklopu taktike "maksimalnega pritiska". Bidnova administracija je dala vedeti, da se mora najprej Iran vrniti k upoštevanju sporazuma, preden se bodo vrnile tudi ZDA in umaknile sankcije. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej pa sporoča, da morajo prvi korak narediti ZDA.

Iran je po izstopu ZDA iz sporazuma začel proizvodnjo do 20-odstotno obogatenega urana, kar močno presega omejitve sporazuma, a je še vedno bistveno nižje od 90-odstotnega, potrebnega za izdelavo jedrske bombe.