Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iranski predsednik Hasan Rohani je na slovesnosti v podzemnem jedrskem obratu Natanc odredil vbrizgavanje uranovega plina v 164 centrifug IR-6, 30 centrifug IR-5 ter mehanske teste na napravah IR-9, ki imajo za kar 50-krat večjo kapaciteto od prvotnih naprav IR-1. Mednarodni jedrski sporazum iz leta 2015 je dovoljeval samo uporabo centrifug prve generacije.

Rohani je na slovesnosti ob dnevu jedrske energije tudi poudaril, da je Iran zavezan k neširjenju jedrskega orožja.

Zagon naprednejših centrifug se je sicer zgodil dan po koncu prvega kroga pogajanj o reševanju iranskega jedrskega spora na Dunaju. Cilj diplomatskih prizadevanj je vrnitev ZDA k iranskemu jedrskemu sporazumu, odprava sankcij proti Iranu in doseči to, da Teheran upošteva zahtevane omejitve glede jedrske energije.

Prihodnji teden nadaljevanje pogovorov

Udeleženci pogajanj so izrazili previden optimizem glede doseženega napredka, pogovore pa naj bi nadaljevali prihodnji teden.

Prejšnji ameriški predsednik Donald Trump je pred slabimi tremi leti ZDA povlekel iz sporazuma in uvedel sankcije "maksimalnega pritiska" proti Teheranu. Iran je odtlej večkrat prekršil jedrske omejitve iz sporazuma, pri čemer pa vztraja, da ne bo razvijal orožja.

Sporazum so pred šestimi leti podpisali Iran, ZDA, Rusija, Nemčija, Francija, Združeno kraljestvo in Kitajska. Iran se je v zameno za odpravo mednarodnih sankcij odpovedal širitvi jedrskega programa in privolil v nadzor Mednarodne agencije za jedrski razvoj (IAEA).