Hamenej je dejal, da se Iranu ne mudi z ukinitvijo sankcij, češ da se zanaša na domačo proizvodnjo. Foto: Reuters
Hamenej je dejal, da se Iranu ne mudi z ukinitvijo sankcij, češ da se zanaša na domačo proizvodnjo. Foto: Reuters

V uro dolgem govoru, ki ga je prenašala televizija, je poudaril, da je politika države glede sporazuma jasna. ZDA morajo odpraviti vse sankcije in če bodo to tudi dejansko storile, se bo Iran vrnil k svojim obveznostim, je dejal. Odpravo sankcij "samo na papirju", je označil za nesprejemljivo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sorodna novica Bo maksimalna potrpežljivost Irana kos maksimalnemu pritisku ZDA?

Kot poroča Al Džazira, je po mnenju Hameneja ameriška politika "maksimalnega pritiska" v obliki vse hujših sankcij, ki jo je označil za "velik zločin", propadla. Iranski vrhovni vodja je prejšnjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa, po katerim so ZDA začele izvajati omenjeno politiko, označil za "prejšnjega tepca", ki je z načinom svojega odhoda s položaja "osramotil svojo državo".

Vlada ameriškega predsednika Joeja Bidna je v začetku meseca sprejela svoje prve sankcije proti Iranu, čeprav trdi, da se želi vrniti k mednarodnemu sporazumu o iranskem jedrskem programu, od katerega je leta 2018 enostransko odstopil Bidnov predhodnik Trump.

Sankcije so ZDA tokrat uvedle proti članoma iranske revolucionarne garde, kot razlog pa so navedle hudo kršenje človekovih pravic.

Za vrnitev v sporazum pa Washington zahteva, da najprej Iran znova spoštuje vse svoje obveznosti iz sporazuma, ki jih je začel postopno kršiti, potem ko so ga prekršile ZDA, ki so začele stopnjevati sankcije, ki hromijo iransko gospodarstvo.