Foto: Reuters
Foto: Reuters

Predstavniki podpisnic iranskega jedrskega sporazuma – Irana, Kitajske, Rusije, Nemčije, Francije in Združenega kraljestva – so se v živo srečali na Dunaju. Iranski predstavnik Abas Aragči je pogovore označil za "konstruktivne", nadaljevali se bodo v petek.

Ruski odposlanec pri Mednarodni agenciji za jedrsko energijo (IAEA) Mihail Uljanov je po srečanju dejal, da so udeleženci določili dve skupini visokih strokovnjakov, eno za preklic sankcij in drugo za jedrske zadeve. Strokovnjaki naj bi začeli delati v torek zvečer in pripravili seznam sankcij, ki bi jih ZDA lahko odpravile, in seznam jedrskih obveznosti, ki bi jih Iran moral izpolnjevati.

Iranski jedrski sporazum iz leta 2015 je Iranu omejil jedrske dejavnosti v zameno za umik mednarodnih sankcij. Vendar je ameriška administracija Donalda Trumpa leta 2018 ZDA umaknila iz sporazuma in znova uvedla sankcije na iransko gospodarstvo. Sankcijam večinoma sledijo zahodne partnerice, Iran pa ima s Kitajsko sklenjen sporazum o strateškem partnerstvu, je poročal Radio Slovenija. Iran je sicer po umiku ZDA začel kršiti zaveze iz sporazuma.

Iran pozdravil napovedi ZDA

Teheran je pred začetkom novih pogajanj na Dunaju izrazil upanje glede odprtosti ZDA. Pragmatična politika nove ameriške vlade glede jedrskega spora bi bila lahko pozitiven signal za mir in stabilnost, je dejal tiskovni predstavnik iranske vlade Ali Rabjej.

Posebni odposlanec ZDA Rob Malley je v ponedeljek zvečer namreč namignil, da bi lahko Washington odpravil sankcije in se vrnil k dogovoru iz leta 2015.

"Stališče se nam zdi realistično in obetavno. Lahko bi bil začetek popravljanja slabega procesa, ki je diplomacijo spravil v slepo ulico," je povedal tiskovni predstavnik iranske vlade.

Iran zavrnil ustavitev bogatenja urana v zameno za sprostitev premoženja

Cilji diplomatskih prizadevanj so vrnitev ZDA k sporazumu, odprava sankcij proti Iranu in iranska zaveza upoštevanja tehničnih omejitev glede jedrske energije.

Abas Aragči. Foto: Reuters
Abas Aragči. Foto: Reuters

Iranski predstavnik Aragči je po pogovorih za iransko televizijo še poudaril, da Iran ne bo privolil v ustavitev bogatenja urana do 20 odstotkov v zameno za sprostitev milijarde dolarjev zamrznjenih sredstev v drugih državah zaradi ameriških sankcij. Bela hiša je medtem sporočila, da ne načrtujejo nobenih ukrepov proti Iranu v času pogovorov.

ZDA in Iran tokrat ne bodo vodili neposrednih ali posrednih pogovorov, saj Iran zavrača "neposredne ali posredne" pogovore z ZDA, pa čeprav sta predstavnika ameriške delegacije nastanjena v bližnjem hotelu. Reuters meni, da je napredek že sama navzočnost obeh delegacij na isti lokaciji. Britanski, francoski in nemški uradniki ob tem skušajo delovati kot posredniki med državama.

Napad na iransko ladjo v Rdečem morju

Iransko tovorno ladjo Saviz naj bi v Rdečem morju blizu obale Eritreje napadli s pomorsko mino, poročajo iranski mediji in televizija Al Arabija. Iranske oblasti se na napad še niso odzvala, neimenovani ameriški uradnik pa je za Reuters sporočil, da ZDA niso odgovorne za napad.

V zadnjem času se je sicer zgodilo več napadov na izraelske in iranske tovorne ladje, pri čemer se državi medsebojna obtožujeta za napade.