Iranska delegacija na virtualnem srečanju, na desni Abas Aragči. Foto: EPA
Iranska delegacija na virtualnem srečanju, na desni Abas Aragči. Foto: EPA

Predstavniki Irana, Kitajske, Rusije, Francije, Nemčije in Združenega kraljestva so na virtualnem srečanju razpravljali o morebitni vrnitvi ZDA in kako zagotoviti učinkovito izvajanje jedrskega dogovora.

Omenjene države so leta 2015 sklenile sporazum, po katerem je Iran omejil jedrski razvoj v zameno za umik mednarodnih sankcij na iransko gospodarstvo. Nadzor nad jedrskimi dejavnostmi Irana je nadzirala Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Ameriški predsednik Donald Trump je ZDA leta 2018 povlekel iz jedrskega sporazuma ter proti Iranu uvedel obsežne sankcije v sklopu kampanje "maksimalnega pritiska". Iran je začel kršiti zaveze s sporazuma, med drugim je januarja letos začel bogatiti uran do 20 odstotkov.

Sorodna novica Oživitev iranskega jedrskega sporazuma: tako preprosta in težko dosegljiva

Iranski namestnik zunanjega ministra Abas Aragči je pogovore označil za "odkrite in resne". Iranski televiziji je še dejal, da so se udeleženci dogovorili za srečanje v živo v torek na Dunaju.

Pogovore koordinira Evropska unija, ki je prav tako potrdila srečanje na Dunaju. "Koordinator bo tudi okrepil tudi ločene stike z vsemi udeleženci in ZDA," so še dodali.

Iran je kmalu zatem zavrnil vsakršno srečanje z ZDA na Dunaju. "ZDA ne bodo sodelovale na nobenem izmed srečanj, vključno s srečanji skupne komisije za jedrski sporazum, na katerem je prisoten Iran," je sporočil Aragči.

EU želi dogovor v dveh mesecih

Visoki uradnik Evropske unije je za Reuters po srečanju razkril vsebino pogovorov. Na srečanjih potekajo pogajanja o seznamu sankcij, ki bi jih ZDA lahko odpravile, ter o seznamu jedrskih zavez, ki bi jih Iran moral izpolniti, pri čemer vsi upajo, da bodo dogovor dosegli v dveh mesecih. Predstavnik je dodal, da neposrednih pogovorov med ZDA in Iranom ne bo.

Rusija: pogovori so na pravi poti, Nemčija: čas se izteka

Ruski odposlanec je ocenil, da so pogovori "na pravi poti". "Zdi se, da gremo v pravo smer, a pot naprej ne bo preprosta in zahteva intenzivne napore. A se udeleženci zdijo pripravljeni," je povedal Mihail Uljanov.

Nemški zunanji minister Heiko Maas je pozdravil začetek pogovor, a dejal, da se čas izteka. "Sporazum, popolnoma spoštovan, bi bil velik plus za varnost celotne regije," je ocenil Maas.

"Iran bo ustavil ukrepe, ko bodo odpravljene sankcije"

Iranski predstavnik Aragči je še komentiral, da vrnitev ZDA k sporazumu leta 2025 "ne zahteva nobenih pogovorov". "Iran bo ustavil svoje ukrepe (neskladne s sporazumom), takoj ko bodo odpravljene sankcije in bo to uradno potrjeno," je Aragči dejal za iranske medije.

ZDA pozdravile pogovore

ZDA na pogovorih niso sodelovale, so jih pa pozdravile. "Srečanje vidimo kot pozitiven korak, sploh zato, ker že tedne dajemo jasno vedeti, da smo se pripravljeni vrniti k upoštevanju naših zavez iz sporazuma ob skladnem ravnanju Irana," je povedal Ned Price, tiskovni predstavnik State Departmenta.