Vang Ji (levo) in iranski predsednik Hasan Rohani. Foto: Reuters
Vang Ji (levo) in iranski predsednik Hasan Rohani. Foto: Reuters

Sporazum sta podpisala zunanja ministra Irana in Kitajske, Mohamed Džavad Zarif in Vang Ji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tiskovni predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Said Hatibzadeh je že pred podpisom pojasnil, da dogovor vsebuje politični, gospodarski in strateški del. "Verjamemo, da je ta dokument lahko zelo učinkovit pri poglabljanju odnosov med Iranom in Kitajsko," je dejal.

Hatibzadeh je spomnil, da je bil pakt prvič predlagan med obiskom kitajskega predsednika Ši Džinpinga v Teheranu januarja 2016.

Pričakovati je, da sporazum vključuje kitajske investicije v iranski energetski in infrastrukturni sektor, poroča Reuters. Foto: Reuters
Pričakovati je, da sporazum vključuje kitajske investicije v iranski energetski in infrastrukturni sektor, poroča Reuters. Foto: Reuters

Tedaj sta se Ši in njegov iranski kolega Hasan Rohani strinjala o vzpostavitvi načrta za "recipročna vlaganja na področjih transporta, energetike, industrije in storitev".

Kitajska se je takrat zavezala k okrepitvi trgovine z Iranom za več kot desetkrat oziroma na 600 milijard dolarjev v naslednjem desetletju.

Reuters je ob tem pred časom poročal, da je Iran v zadnjih mesecih na Kitajsko poslal rekordne količine nafte, ki pa so bile označene kot uvoz iz drugih držav.

Pakt del pobude Pas in pot

Zunanji minister Zarif je v parlamentu zagotovil, da v tem dogovoru ni nobene skrivnosti. Obljubil je, da ga bodo predstavili javnosti, "ko bo dokončan".

Julija lani je nekdanji iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad iranske oblasti obtožil, da pogajanja o novem 25-letnem sporazumu s tujo državo potekajo, ne da bi državljani vedeli za to.

Pakt je del kitajske pobude Pas in pot oz. novodobne svilne ceste. V okviru te pobude Peking financira infrastrukturne projekte po svetu in krepi svojo vlogo v mednarodni skupnosti.

Kitajski minister obiskal tudi Rusijo

Vang, ki je v Teheran prispel v petek zvečer, je na obisku v Iranu po obisku Turčije in nekaj dni po tistem, ko je doma gostil ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova. Iran, Kitajska in Rusija so vsi v napetih odnosih z Washingtonom tudi po prihodu novega ameriškega predsednika Joeja Bidna na oblast.

Kitajska in Rusija sta tudi med podpisnicami mednarodnega sporazuma o iranskem jedrskem programu, iz katerega so ZDA pod vodstvom tedanjega predsednika Donalda Trumpa izstopile in znova uvedle sankcije proti Teheranu. Peking in Moskva sta kritična do sankcij in si prizadevata za oživitev dogovora.