Iranski predsednik Hasan Rohani. Foto: EPA
Iranski predsednik Hasan Rohani. Foto: EPA

Po poročanju iranske tiskovne agencije Fars je za ovadbo Rohanija glasovalo 190 od 235 poslancev.

Opazovalci sicer opozarjajo, da je do glasovanja v parlamentu prišlo sredi pogajanj o vrnitvi ZDA v iranski jedrski sporazum, ki bo zahteval kompromis med stališči tako ZDA kot Irana.

Iranski predsednik Hasan Rohani je namreč neomajen pri svojem stališču in pripravljenosti, da bi Iran znova začel polno spoštovati določila omenjenega sporazuma, če bi ga znova začele spoštovati tudi ZDA in odpravile sankcije.

Sorodna novica Le dan po zagonu novih centrifug nesreča v jedrskem objektu Natanc

Konservativci zahtevajo neodvisnost Irana na področju jedrske energije

Po drugi strani so radikalci in konservativci v iranskem parlamentu, kjer so februarja lani prevzeli večino, bolj naklonjeni odpravi tega sporazuma in "osamosvojitvi" Irana na področju izkoriščanja jedrske energije.

Sprejeli so tudi nekaj zakonov na tem področju, ki pa jih Rohani potem ni hotel podpisati, ker naj bi škodili zunanjepolitičnim interesom države.

Poslanci so ga zato že večkrat pozvali k odstopu, ker se s svojimi stališči odmika od ideoloških ciljev islamske republike in uvaja "prozahodne" politike. Rohani pa jim na drugi strani vrača očitke, da želijo žrtvovati zunanjepolitične interese države zaradi notranjepolitičnih bojev pred predsedniškimi volitvami, ki bodo v Iranu predvidoma junija.

Rohani se po dveh mandatih na čelu države ne bo mogel potegovati za še en mandat, a analitiki opozarjajo, da skušajo radikalci in konservativci s tovrstnimi prijemi onemogočiti morebitne druge kandidate iz zmerne politične strani, da bi se potegovali za predsedniški mandat, še poroča DPA.