Ilhan Omar in Rashida Tlaib sta bili novembra izvoljeni v kongres kot prvi muslimanki. Foto: AP
Ilhan Omar in Rashida Tlaib sta bili novembra izvoljeni v kongres kot prvi muslimanki. Foto: AP

Izraelski minister za gospodarstvo in trgovino Arie Dery je sporočil, da so Rashidi Tlaib, ki je palestinskega porekla, odobrili "humanitarni obisk pri babici". Kot so sporočili z ministrstva, je kongresnica obljubila, da med obiskom ne bo omenjala bojkota Izraela.

A Tlaibova je nato prek Twitterja sporočila, da ne bo odpotovala k babici na Zahodni Breg. "Dejstvo, da me skušajo utišati in da me obravnavajo kot kriminalca, ni to, kar babica od mene pričakuje. Če bi jo pod temi zatiralskimi pogoji obiskala, bi nasprotovala vsemu, v kar verjamem - boju proti rasizmu, zatiranju in krivici," je zapisala.

Predtem so izraelske oblasti sporočile, da je cilj obiska kongresnic Rashide Tlaib in Ilhan Omar na palestinskih ozemljih povzročiti škodo Izraelu.

Omarjeva, demokratska kongresnica iz Minnesote, in Tlaibova, demokratinja iz Michigana, bi morali v Izrael pripotovati konec prihodnjega tedna, v okviru obiska pa naj bi šli tudi na palestinska ozemlja. Po Tel Avivu naj bi v spremstvu palestinskih predstavnikov obiskali Tempeljski grič v Jeruzalemu, šli pa naj bi tudi v mesta Betlehem, Hebron in Ramala na Zahodnem bregu.

Tlaibova in Omarjeva sta del t. i.
Tlaibova in Omarjeva sta del t. i. "voda" progresivnih demokratskih kongresnic, ki ga sestavljata še Ayanna Pressley in Alexandria Ocasio-Cortez. Foto: AP

Prvi muslimanki v ameriškem kongresu sta glasni kritičarki izraelske politike do Palestincev in podpirata bojkot Izraela. Družina Tlaibove je sicer v ZDA imigrirala z Zahodnega brega, medtem ko je bila Omarjeva rojena v begunskem taborišču v Somaliji, V ZDA pa je prišla pri desetih letih.

Izrael se je tako premislil, saj je predtem namestnica zunanjega ministra dejala: "Izrael se je odločil. Kongresnicama ne bomo dovolili vstopa v državo. Vstopa v državo ne bomo dovolili nikomur, ki nam odreka pravico do obstoja. Gledano načelno, je to pravilna odločitev," je dejala. Kot piše Jerusalem Post, naj bi k odločitvi prispevali tudi pritiski ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki ga kongresnici pogosto kritizirata.

Prejšnji mesec je izraelski veleposlanik v ZDA, Ron Dermer, sicer zagotavljal, da Izrael ne bo zavrnil vstopa nobenemu predstavniku ameriškega kongresa.

Na odločitev Izraela se je že odzvala 37-letna Omarjeva, ki je dejala, da jo je odločitev "zmrazila", po njenem prepričanju pa gre tudi za "žalitev demokratičnih vrednot".

"Sramota je, da izraelski premier Netanjahu pod pritiskom predsednika Trumpa preprečuje vstop predstavnikom ameriških oblasti v državo. Ironija takšne odločitve 'edine demokracije' na Bližnjem vzhodu je, da gre tako za žalitev demokratičnih vrednot kot za strah vzbujajoč odgovor na obisk predstavnikov oblasti prijateljske in zavezniške države," je bila ostra.

Demokratski "vod" v kongresu

Izrael pogosto gosti delegacije ameriških kongresnikov in senatorjev, ki se običajno srečajo z višjimi izraelskimi predstavniki, pa tudi palestinskimi oblastmi na Zahodnem bregu. Netanjahujeva odločitev bi lahko tudi še dodatno razdelila demokrate pred volitvami prihodnje leto.

Tlaibova in Omarjeva, ki sta bili izvoljeni novembra lani, sta zadnje mesece redni tarči napadov predsednika Trumpa, vključno s serijo rasističnih tvitov prejšnji mesec, v katerih ju je predsednik pošiljal "nazaj" v njune "zlomljene države, od koder sta prišli". Obe sta sicer ameriški državljanki, Tlaibova pa je bila tudi rojena v ZDA.

Obe sta tudi članici t. i. "voda" sveže izvoljenih progresivnih levo usmerjenih demokratskih predstavnic tujih etničnih korenin, četverico pa dopolnjujeta še newyorška kongresnica Alexandria Ocasio-Cortez in Ayanna Pressley iz Massachusettsa.

Netanjahu naj bi se za prepoved odločil tudi zaradi Trumpovih pritiskov. Foto: AP
Netanjahu naj bi se za prepoved odločil tudi zaradi Trumpovih pritiskov. Foto: AP

Trump pozval k prepovedi

Več nekdanjih izraelskih diplomatov se je na Twitterju sicer izreklo proti prepovedi vstopa kongresnicama. Arthur Lenk, nekdanji izraelski veleposlanik v Južni Afriki, je zapisal, da bi s prepovedjo vstopa Omarjevi in Tlaibovi Izrael padel še globlje v ameriška notranjepolitična pričkanja, medtem ko je Alon Pinkas, nekdanji izraelski konzul v New Yorku, potezo označil za "lažno politiko".

Pinkas meni, da bi se moral Izrael namesto tega "spustiti v razpravo z Omarjevo in Tlaibovo ter jima pokazati, kje se motita oz. imata popačeno predstavo resničnosti".

Po drugi strani pa je Trump naravnost pozval Izrael, naj kongresnicama ne dovoli vstopa v državo, in dejal, da bi Tel Aviv "izkazal izjemno šibkost", če bi jima pustil vstop.

"Če bi Izrael pustil Omarjevi in Tlaibovi vstop v državo, bi s tem pokazal izjemno šibkost. Obe sovražita Izrael in vse Jude in ni besed ali dejanj, s katerimi bi ju prepričali v nasprotno. Minnesota in Michigan ju bosta le stežka spravila nazaj v kongres. Sramoti sta!" je tvitnil Trump.

Kritike na račun prepovedi

Odločitev Izraela, da prepove vstop kongresnicama, kritizirajo tudi demokrati v ZDA. Tako je predsednica predstavniškega doma Nancy Pelosi odločitev označila za veliko razočaranje in Izrael pozvala, naj prekliče prepoved vstopa.

"Izraelova zavrnitev vstopa kongresnicama Tlaibovi in Omarjevi je znak šibkosti in pod častjo velike države Izrael," je dejala Pelosijeva.

Ogorčen je tudi demokratski predsedniški kandidat Bernie Sanders, ki se je neposredno odzval na zgoraj omenjeni Trumpov tvit. "Gnusno je, da fanatik, kot je Trump, napada Rashido Tlaib in Ilhan Omar na tak način. Nasprotovanje Netanjahujevi politiki ni "sovraženje Judov". Moramo se skupaj postaviti proti tistim, ki promovirajo sovraštvo in rasizem v Izraelu, Palestini, ZDA in drugod."

Odzvala se je tudi Ocasio-Cortezova. "Netanjahujeva diskriminatorna odločitev, da prepove vstop članicam kongresa v Izrael, škodi mednarodni diplomaciji. Obisk Izraela in Palestine sta ključni izkušnji na poti do miru. Na žalost ne morem načrtovati nobenega obiska Izraela, dokler ni ta dovoljen vsem članom kongresa," je tvitnila.