Izrael je na palestinska ozemlja naselil že več kot 600.000 judovskih naseljencev, s čimer želi trajno spremeniti demografsko sliko ozemelj pod njegovo okupacijo. S tem Izrael krši 4. ženevsko konvencijo. Foto: EPA
Izrael je na palestinska ozemlja naselil že več kot 600.000 judovskih naseljencev, s čimer želi trajno spremeniti demografsko sliko ozemelj pod njegovo okupacijo. S tem Izrael krši 4. ženevsko konvencijo. Foto: EPA

Predstavnik izraelskega obrambnega ministrstva je dejal, da je odobritev načrtov sprejel oddelek za načrtovanje izraelskega urada za zvezo s Palestinci. Končno odločitev za gradnjo bo moral sprejeti obrambni minister Beni Ganc.

"Ta vlada išče ravnotežje med svojimi dobrimi odnosi z Bidnovo vlado in različnimi političnimi omejitvami," je za Reuters dejal neimenovani višji izraelski vladni uslužbenec.

Basam Al Sale, član izvršnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije, pa je dejal, da odločitev o nadaljevanju gradnje kaže, da ni nova izraelska vlada pod vodstvom skrajno desnega Naftalija Beneta "nič manj skrajna" kot vlada Benjamina Netanjahuja, ki je bila na oblasti pred njo.

ZDA so v torek sporočile, da so "globoko zaskrbljene" zaradi načrtov Izraela za gradnjo tisoče dodatnih domov za naseljence. Takšne poteze je Washington označil za škodljive obetom za rešitev konflikta v obliki dveh držav in izrazil močno nasprotovanje širitvi naselbin.

Ameriško nasprotovanje izraelskim načrtom je v telefonskem pogovoru, kot je prvi poročal portal Axios, v torek Gancu prenesel tudi ameriški zunanji minister Antony Blinken.

"Ameriška administracija politiko, ki jo je sprejel Trump, spreminja le v besedah, ne pa z dejanji," je še dejal Al Sale.

12 evropskih držav Izrael pozvalo k preklicu

Dvanajst evropskih držav je danes od Izraela zahtevalo, naj prekliče odločitev o gradnji okoli 3000 domov na zasedenih območjih Zahodnega brega, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

"Od izraelske vlade zahtevamo takojšnji preklic odločitve o odobritvi načrtov za gradnjo okoli 3000 domov na Zahodnem bregu," so v skupni izjavi zapisali tiskovni predstavniki zunanjih ministrstev Francije, Nemčije, Belgije, Danske, Španije, Finske, Irske, Italije, Norveške, Nizozemske, Poljske in Švedske.

Ob tem so znova izrazili nasprotovanje politiki širjenja naselij na zasedenih palestinskih ozemljih, ki predstavlja kršenje mednarodnega prava in spodkopava napore za rešitev dveh držav. Izraelce in Palestince so pozvali, naj gradijo na korakih, ki so v zadnjih tednih prispevali k izboljšanju sodelovanja in zmanjšanju napetosti med stranema.

Naselbine postavljene strateško

Benet bo za projekte gradnje na zasedenih ozemljih, ki je nezakonita po mednarodnem pravu, požel odobravanje svojih ultranacionalističnih volivcev in volivk, ki prav tako nasprotujejo nastanku palestinske države, z njimi pa bi lahko odtujil koalicijske partnerje, med njimi tudi arabske stranke.

Izrael je leta 1967 zasedel še preostalih 22 odstotkov historične Palestine, ozemlja med reko Jordan in Sredozemskim morjem, in na njih takoj začel gradnjo naselbin. Te so strateško postavljene tako, da onemogočajo povezano celovito palestinsko državo.

Izrael načrtuje gradnjo novih naselbin