Kot je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi, ki je pod nadzorom palestinskega islamističnega gibanja Hamas, so šotori, ki so jih danes napadli, v eni od četrti v Rafi, ki so jih izraelske oblasti opredelile kot varne in pozvale civiliste, naj se umaknejo tja z drugih delov palestinske enklave. Med smrtnimi žrtvami sta po navedbah ministrstva tudi medicinska sestra in reševalec.

Izraelska vojska navedb palestinskega ministrstva za zdaj ni komentirala, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pomoč iz zraka sta v Gazo poslali tudi Francija in Jordanija. Foto: Reuters
Pomoč iz zraka sta v Gazo poslali tudi Francija in Jordanija. Foto: Reuters

Zračna pomoč ZDA

ZDA so iz zraka začele dostavljati humanitarno pomoč Palestincem na območju Gaze. Tri ameriška vojaška transportna letala C-130 so v enklavo odvrgla skupno 66 paketov z več deset tisoč obroki hrane.

"Izvedli smo kombiniran zračni spust humanitarne pomoči v Gazo," je pod pogojem anonimnosti povedal uradnik ameriške vlade in dodal, da so letala skupno odvrgla 66 paketov hrane. Po navedbah BBC-ja so ZDA v soboto dostavile več kot 30.000 obrokov hrane.

Po poročanju Reutersa so pomoč spustili iz zraka nad jugozahodno Gazo in mestom Mawasi. Kritiki pomoči iz zraka opozarjajo, da je skoraj nemogoče zagotoviti, da zaloge hrane ne bi končale v rokah skrajnežev.

Jordanija pomoč prebivalcem Gaze po zraku dostavlja od novembra lani, v zadnjih dneh to počne tudi Egipt. Poleti letal s pomočjo so usklajeni z Izraelom, poroča dpa.

Humanitarno pomoč ZDA prebivalcem Gaze iz zraka je v petek napovedal ameriški predsednik Joe Biden. "Grozljiva vojna je ujela nedolžne ljudi, ki ne morejo nahraniti svojih družin, in videli ste, kaj se dogaja, ko skušajo priti do pomoči. Moramo storiti več in ZDA bodo v prihodnjih dneh storile več," je dejal.

Po navedbah ameriškega uradnika za Reuters Bidnova administracija razmišlja tudi o pošiljanju pomoči po morju s Cipra, ki je oddaljen približno 210 navtičnih milj od obale Gaze.

Humanitarne organizacije kritične do ameriških načrtov o dobavi pomoči iz zraka

Več humanitarnih organizacij se je kritično odzvalo na ameriško napoved o dobavi pomoči iz zraka. Oxfam je ocenil, da gre "predvsem za pranje slabe vesti visokih ameriških politikov, katerih politika prispeva h grozodejstvom in vse večjemu tveganju za lakoto v Gazi".

"Humanitarni delavci se vedno pritožujejo, da je spust pomoči iz zraka dobra priložnost za fotografiranje, a zanič način za dostavo pomoči," je po poročanju CNN-a dejal Richard Gowan, direktor Mednarodne krizne skupine pri ZN-u. "So pa razmere v Gazi zdaj tako slabe, da bodo kakršne koli dodatne zaloge pomoči vsaj nekoliko ublažile trpljenje. Toda to je v najboljšem primeru začasen ukrep pomoči."

Pozivi k preiskavi četrtkovega pokola civilistov v Gazi

Palestinski zunanji minister upa, da bo premirje sklenjeno do začetka ramazana

Upanje o sklenitvi premirja do začetka ramazana 10. marca je palestinski zunanji minister Rijad Al Maliki izrazil na tiskovni konferenci na diplomatskem forumu v Antalyi v Turčiji. Ob tem je dejal, da bi bile palestinske oblasti "edine legitimne oblasti" za upravljanje Gaze po koncu vojne. Palestinske oblasti, ki predstavljajo oblast na Zahodnem bregu, so leta 2007 izgubile oblast v Gazi, kjer od tedaj vlada Hamas.

Ob tem je Al Maliki še dejal, da izraelski premier Benjamin Netanjahu "podaljšuje vojno" zaradi lastnih interesov, in opozoril, da bo verjetno ukazal invazijo v Rafi, če premirje ne bo doseženo, poroča Wafa. "Cilj izraelske okupacije je udariti po vseh vidikih življenja na območju Gaze, vključno s stradanjem Palestincev ter odtegovanjem najosnovnejših človekovih pravic," je dejal Maliki na forumu.

Egiptovski viri so sporočili, da se bodo pogajanja med Izraelom in Hamasom nadaljevala v nedeljo. Kot navaja Reuters, naj bi izraelska stran zavrnila možnost, da pošlje svojo delegacijo, dokler ne prejme seznama vseh izraelskih talcev, ki so še živi.

Petkova molitev sredi ruševin. Foto: Reuters
Petkova molitev sredi ruševin. Foto: Reuters

Palestinske oblasti: V zadnjih 24 urah ubitih 92 ljudi

Izraelski napadi na Gazo in Zahodni breg se nadaljujejo. V zračnem napadu na tri hiše v Deir el Balahu in Džabaliji je bilo po navedbah Al Džazire ubitih najmanj 17 ljudi.

V napadu izraelskih sil na šotor v Rafi je bilo po navedbah palestinskih oblasti ubitih najmanj 10 ljudi. Napad se je zgodil na območju pred bolnišnico Emirate na jugu Rafe, kjer so razseljeni Palestinci poiskali zatočišče.

Po navedbah ministrstva za zdravje v Gazi je bilo v zadnjih 24 urah v Gazi ubitih 92 ljudi, ranjenih pa 156. Od oktobra je v Gazi umrlo 30.320 ljudi, ranjenih je več kot 71.500. Med njimi je večina žensk in otrok.

Opazovalci: Ranjenci imajo strelne rane

Opazovalci ZN-a so obiskali bolnišnico Šifa, v kateri zdravijo približno 200 ranjencev po četrtkovem napadu, v katerem je bilo po navedbah palestinskih oblasti v Gazi po zadnjih podatkih ubitih 115 ljudi, približno 760 je bilo ranjenih. ZN-ovi opazovalci so, kot je v petek povedal tiskovni predstavnik generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa Stephane Dujarric, obiskali ranjence in potrdili, da imajo številni strelne rane, medtem ko trupel ubitih v napadu po njegovih informacijah niso pregledali.

Začasni direktor bolnišnice Avda Mohamed Salha je pred tem za BBC dejal, da so oskrbeli 176 ranjencev, od tega jih je imelo strelne rane 142, drugi so imeli zlome, ki so jih utrpeli med stampedom.

Ranjenci v bolnišnici Šifa. Foto: Reuters
Ranjenci v bolnišnici Šifa. Foto: Reuters

Palestinci, ki so bili na kraju napada, so dejali, da so med čakanjem na konvoj tovornjakov s humanitarno pomočjo izraelski vojaki nanje streljali in proti njim usmerili tanke. Izraelska stran je sporočila, da so se jim nekateri zbrani Palestinci začeli "nevarno približevati" in da so se vojaki zato počutili ogrožene, ob tem pa trdi, da je večina žrtev umrla po stampedu po opozorilnih strelih.

Napad so obsodile številne države in zahtevale neodvisno preiskavo. Svetovni program za hrano je posvaril, da je na severu Gaze, kjer s pičlo količino hrane in vode živi približno 300.000 ljudi, vse več lakote.

Po podatkih ministrstva za zdravje v Gazi je zaradi dehidracije in nedohranjenosti na območju Gaze do zdaj umrlo 10 otrok.

Sorodna novica ZDA se bodo pridružile državam, ki humanitarno pomoč Gazi pošiljajo iz zraka

UN ženske svari: To je tudi vojna proti ženskam

ZN-ova agencija za ženske (UN Women) je sporočila, da so izraelske sile od oktobra ubile približno 9000 žensk, v povprečju 63 vsak dan vojne. Agencija je v poročilu zapisala, da skoraj devet od 10 žensk težje dostopa do hrane kot moški, 80 odstotkov žensk pa pravi, da njihove družine jedo za polovico manj ali še več kot pred vojno. "Medtem ko se vojna približuje petemu mesecu, ženske v Gazi še naprej trpijo uničujoče posledice," so zapisali v izjavi. "Medtem ko ta vojna ne prizanaša nikomur, naši podatki kažejo, da ubija in rani ženske na neprimerljive načine."

Od oktobra je bilo v Gazi ubitih več kot 30.000 ljudi, med njmi je 21.000 žensk in otrok. Foto: Reuters
Od oktobra je bilo v Gazi ubitih več kot 30.000 ljudi, med njmi je 21.000 žensk in otrok. Foto: Reuters

Nikaragva vložila tožbo proti Nemčiji

Nikaragva je v petek na Meddržavnem sodišču (ICJ) vložila tožbo proti Nemčiji zaradi finančne in vojaške pomoči Izraelu med vojno proti Gazi. Sodišče je v petek sporočilo, da je Nikaragva vložila "prošnjo za začetek postopka" in zaprosila sodišče za izdajo nujnih ukrepov zaradi domnevnih kršitev obveznosti Nemčije po konvenciji o genocidu in ženevskih konvencijah o vojnem pravu iz leta 1949 v povezavi z okupiranimi palestinskimi ozemlji, "zlasti v povezavi z območjem Gaze".

"Nemčija omogoča izvajanje genocida in v vsakem primeru ni izpolnila svojih obveznosti, da bi naredila vse, kar je v njeni moči, da bi preprečila izvršitev genocida," je po navedbah ICJ-ja navedeno v tožbi Nikaragve.

Nemško zunanje ministrstvo se ni takoj odzvalo na prošnjo za komentar tiskovne agencije Reuters, ki dodaja, da sodišče običajno datum za zaslišanje o zahtevanih nujnih ukrepih določi v tednih po vložitvi primera.

Nikaragva toži Nemčijo zaradi pomoči Izraelu