V Izraelu so v ponedeljek potekale že tretje parlamentarne volitve v letu dni, potem ko so tako aprilske kot septembrske prinesle pat položaj med blokom pod vodstvom Likuda in blokom pod vodstvom Modro-bele zveze. Na sliki premier in vodja Likuda Benjamin Netanjahu. Foto: Reuters
V Izraelu so v ponedeljek potekale že tretje parlamentarne volitve v letu dni, potem ko so tako aprilske kot septembrske prinesle pat položaj med blokom pod vodstvom Likuda in blokom pod vodstvom Modro-bele zveze. Na sliki premier in vodja Likuda Benjamin Netanjahu. Foto: Reuters

"Gre za najpomembnejšo zmago mojega življenja," je v Tel Avivu podpornikom izjavil 70-letni izraelski premier z najdaljšim stažem. Kot je dodal, gre za zmago proti vsem pričakovanjem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glede na izide po 90 odstotkih preštetih glasov je Likud osvojil 29,3 odstotka glasov, Modro-bela zveza njegovega glavnega tekmeca Benija Ganca pa 26,3 odstotka, je sporočila osrednja volilna komisija. V parlamentu to pomeni približno 36 sedežev za Likud in 32 sedežev za Modro-belo zvezo. Zavezništvo arabskih strank je medtem s 15 osvojenimi sedeži doseglo
najboljši rezultat doslej. Na septembrskih volitvah so jih dobili 13. Vodja zavezništva Ajman Odeh se je zahvalil Arabcem in številnim judovskim volivcem, ki so jih podprli. "To je začetek krepitve prave levice," je poudaril. "Levičarje pozivam, naj ne izgubijo upanja, ampak mislijo na
partnerstvo (...), pravo demokracijo, pravo enakopravnost med Judi in Arabci v državi ter socialno pravičnost za šibke," je še dejal.

Skupaj z zavezniki iz desnega bloka, v katerem so tudi ultraortodoksne stranke, bi sicer Netanjahu lahko računal na 59 sedežev, kar je premalo za absolutno večino v 120-članskem parlamentu, še kažejo izidi vzporednih volitev.

Za Ganca ima izid bolj grenak priokus. Kot je dejal svojim podpornikom, z njimi deli občutek razočaranja in žalosti. "Pričakovali smo drugačen rezultat," je priznal privržencem, ki so upali na bolj tesen izid med obema taboroma. Tesnejši izid so napovedovale tudi ankete.

Na tretjem mestu je Skupna lista, koalicija pretežno palestinskih strank, ki naj bi osvojila okoli 12 odstotkov glasov oziroma 14 ali 15 poslanskih sedežev, poroča BBC.

Volilna udeležba je bila 71-odstotna, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

V primeru sestave koalicije bo Netanjahu nastopil že svoj peti mandat na položaju predsednika vlade, in to kljub temu, da mu bodo 17. marca začeli soditi zaradi obtožb korupcije.

PLO: Zmagala je okupacija

Generalni sekretar Palestinske osvobodilne organizacije (PLO) Saeb Erekat je po objavi vzporednih izidov dejal, da so na volitvah "očitno zmagali naselbine, okupacija in apartheid".

Izrael namreč od leta 1967 vojaško zaseda palestinska ozemlja, Gazo, Vzhodni Jeruzalem in Zahodni breg. Na zasedenih ozemljih, razen v Gazi po letu 2005, gradi obsežne naselbine, v katerih živi že več kot 600.000 judovskih naseljencev. Naselbine predstavljajo kršitev mednarodnega prava, po definiciji, ki jo uporablja Mednarodno kazensko sodišče, pa so vojni zločin. Na izraelskih volitvah ne morejo sodelovati Palestinci, ki na zasedenih ozemljih živijo pod izraelsko vojaško upravo.

Netanjahu razglasil zmago v Izraelu