Netanjahu je načrte razkril pred naseljem Har Homa. Foto: Reuters
Netanjahu je načrte razkril pred naseljem Har Homa. Foto: Reuters

Med kampanjo pred izraelskimi parlamentarnimi volitvami je Netanjahu napovedal 2200 novih stanovanj v judovski naselbini Har Homa, s čimer se bo število prebivalcev povečalo s 40.000 na 50.000.

Vlada bo po njegovih besedah odobrila tudi gradnjo 3000 stanovanj za judovske naseljence v naselbini Givat Hamatos in tisoč stanovanj za arabske prebivalce palestinskega kraja Bejt Safafa.

"To smo naredili kljub ostremu mednarodnemu nasprotovanju. Zgradili bomo sosesko Givat Hamatos, odstranili smo vse ovire," je dejal Netanjahu ob obisku v Har Homi dva tedna pred volitvami.

Zaradi mednarodnih kritik so bili sporni načrti za nova stanovanja zamrznjeni. Gradnjo 2610 stanovanj za judovske naseljence v Givat Hamatosu so oblasti v Jeruzalemu odobrile že leta 2014, a je izraelska vlada nato ustavila projekt zaradi kritik ZDA in Evropske unije.

Sorodna novica Trumpov bližnjevzhodni načrt: Predstavljen v Washingtonu, zasnovan v Izraelu

Z novim ameriškim mirovnim načrtom za Izraelce in Palestince, ki ga je januarja predstavil ameriški predsednik Donald Trump, je dobil Netanjahu zagon, saj načrt predvideva izraelsko suverenost nad deli palestinskega ozemlja in razglaša Jeruzalem za nerazdeljeno glavno mesto Izraela.

Kritike novih načrtov

Izraelska nevladna organizacija Peace Now je načrt za nova stanovanja za judovske naseljence označila za hud udarec rešitvi dveh držav, saj da bo prekinil povezavo med Betlehemom in Vzhodnim Jeruzalemom.

Izraelske načrte so obsodili tudi Palestinci in iz urada predsednika Mahmuda Abasa so sporočili, da skuša Netanjahu pred volitvami na svojo stran pridobiti desničarske volivce na račun palestinskih pravic. "A to ne bo nikomur prineslo miru in stabilnosti, saj bodo vodili v dodatne napetosti in nasilje v regiji," je dejal tiskovni predstavnik palestinskega predsednika.

Judovske naselbine na Zahodnem bregu, ki ga je Izrael zavzel v vojni leta 1967, so po mednarodnem pravu nezakonite, a Izrael in njihove zaveznice ZDA temu oporekajo.

Naselje Givat Hamatos leži na Zahodnem bregu, ki si ga je Izrael prisvojil leta 1967. Foto: Reuters
Naselje Givat Hamatos leži na Zahodnem bregu, ki si ga je Izrael prisvojil leta 1967. Foto: Reuters