Palestinci žalujejo za Aišo Al Ravbi, ubito na petkovih protestih. Foto: Reuters
Palestinci žalujejo za Aišo Al Ravbi, ubito na petkovih protestih. Foto: Reuters
Gaza
Izraelska vojska navaja, da so protestniki sežigali pnevmatike in metali kamenje proti vojakom. Foto: Reuters
Gaza
Številni Palestinci po razselitvi (njihovih prednikov) leta 1948 še zmeraj živijo v begunskih taboriščih. Foto: Reuters

lom in Palestino se je v petek na protestu zbralo 14.000 Palestincev. Izraelske varnostne sile so ubile šesterico in s pravimi naboji ranile 140 ljudi.

Štirje Palestinci so bili ubiti, ko je izraelska vojska streljala na skupino ljudi, ki je prestopila mejno črto in se približala izraelski vojaški točki. Zdravstveno ministrstvo območja Gaze navaja, da je bilo najmanj 140 Palestincev ranjenih s pravimi naboji, poroča Guardian.

Izraelska vojska navaja, da se je ob mejni ograji zbralo okoli 14.000 Palestincev, ki so sežigali pnevmatike in metali kamenje ter granate proti izraelskim vojakom na drugi strani pregrade. Noben izraelski vojak ni bil ranjen.

Izraelski obrambni minister Avigdor Lieberman je kot povračilni ukrep za "napade na izraelske vojake in civiliste" ukazal takojšnjo prekinitev dostave goriva na območje Gaze. "Izrael ne bo dopuščal položaja, v katerem gorivo vstopa v Gazo, medtem ko se proti Izraelcem uporabljata nasilje in teror," so po poročanju Al Džazire sporočili iz Liebermanove pisarne.

Katar je v sklopu dogovora, sklenjenega pod okriljem Združenih narodov, v četrtek začel dobavo goriva v Gazo. V četrtek je v edino elektrarno na območju Gaze, ki sicer še ne deluje, šest tovornjakov prepeljalo 450.000 litrov goriva. Gibanje Hamas, ki nadzira Gazo, je dobavo pozdravilo. Palestinske oblasti s sedežem na Zahodnem bregu so na drugi strani izrazile nezadovoljstvo in zagrozile s povračilnimi ukrepi, če se bo dobava nadaljevala.

"Vsaka mednarodna finančna pomoč Gazi mora potekati usklajeno s palestinsko vlado ali pod njenim nadzorom," je sporočil premier Rami Hamdallah in dodal, da bodo le tako "ohranili palestinsko enotnost" in ustavili vse načrte za ločitev Gaze od Zahodnega brega.

ZN: Blokada povzročila katastrofo
Združeni narodi svarijo, da je enajst let trajajoča blokada Gaze od Izraela in Egipta povzročila katastrofalno humanitarno situacijo. Več kot polovica dvomilijonske populacije je brezposelnih. Voda ni pitna. Katarsko gorivo je namenjeno tudi izboljšanju oskrbe z električno energijo, saj se električna energija prebivalcem Gaze trenutno dobavlja približno štiri ure dnevno.

Palestinci že več mesecev protestirajo
ZN je skupaj s Katarjem in palestinskim gibanjem Hamas, ki nadzira Gazo, sklenil dogovor o dobavi goriva, s katerim si prizadevajo pomiriti razmere na območju obmejne ograje med Palestino in Izraelom. Tam Palestinci že več mesecev ob petkih protestirajo za pravico do vrnitve na svoja nekdanja ozemlja in domovanja, iz katerih so bili razseljeni med t. i. nakbo (katastrofo) leta 1948. Od začetka protestov meseca marca je bilo na protestih ubitih več kot 150 Palestincev – sredi maja, med selitvijo ameriškega veleposlaništva v Jeruzalem, so izraelske varnostne sile ubile kar 60 Palestincev.