Gaza. Foto: Reuters
Gaza. Foto: Reuters

Palestinski zdravstveni predstavniki so po poročanju Reutersa povedali, da je bilo v incidentu v zgodnjih jutranjih urah ubitih več kot sto ljudi, večino so ustrelile izraelske enote. Izraelski uradniki so zavrnili številke, ki so jih navedli Palestinci, vendar niso ponudili nobenih lastnih ocen.

Umrlo je najmanj 112 ljudi, ranjenih pa jih je bilo okoli 760, ko so množice hitele proti konvoju pomoči.

Tiskovni predstavnik vojske kontraadmiral Daniel Hagari je v nedeljo dejal, da je bila končana predhodna preiskava "nesrečnega dogodka, med katerim so bili civilisti v Gazi poteptani do smrti in poškodovani, medtem ko so se zapodili h konvoju pomoči". "Naša začetna preiskava je potrdila, da izraelska vojska ni izvedla nobenega napada na konvoj pomoči," je po poročanju BBC-ja dejal Hagari in zatrdil, da se je več ljudi, ki so plenili, "približalo našim silam in predstavljalo neposredno grožnjo", vojska pa je izstrelila več opozorilnih strelov, da bi razgnala množico.

Muatasem Salah, član odbora za izredne razmere na ministrstvu za zdravje v Gazi, je dejal, da je bilo v incidentu več kot 1000 žrtev, mrtvih in ranjenih, in je zavrnil izraelske navedbe.

"Trditve, da so ljudje umrli zaradi prenatrpanosti ali so bili poteptani, so napačne. Mrtvi in ranjeni so bili ustreljeni s kroglami težkega kalibra," je dejal za Reuters.

V Hamasovem ujetništvu je še vedno 130 talcev. Foto: Reuters
V Hamasovem ujetništvu je še vedno 130 talcev. Foto: Reuters

Pogovori o prekinitvi ognja za zdaj brez Izraela

Zaradi četrtkovega incidenta se je okrepil pritisk za dosego dogovora o prekinitvi ognja v Gazi. Na pogovore o novi prekinitvi ognja v Gazi so v nedeljo v Kairo prispeli posredniki Katarja in ZDA ter delegacija palestinskega islamističnega gibanja Hamas. Udeležbe izraelske delegacije kljub napovedim za zdaj niso potrdili, poročajo tuje tiskovne agencije, ki se sklicujejo na egiptovske in palestinske vire.

Izrael je bojkotiral pogovore v egiptovski prestolnici, ker je Hamas zavrnil zahtevo po popolnem seznamu talevi, ki so še živi, poroča izraelski časopis.

Podpredsednica ZDA Harris poziva k takojšnji prekinitvi ognja

Podpredsednica ZDA Kamala Harris je v nedeljo pozvala k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in nagovorila Izrael, naj poveča dotok pomoči, da bi ublažili humanitarno katastrofo med Palestinci. Njeni tokratni komentarji so po poročanju Reutersa najostrejše besede, kar jih je o aktualnem dogajanju v Gazi do zdaj izrekel kak visok predstavnik ameriške vlade. "Ljudje v Gazi stradajo. Pogoji so nečloveški in naša skupna človečnost nas sili, da ukrepamo," je dejala. "Izraelska vlada mora storiti več, da bi znatno povečala dotok pomoči. Brez izgovorov."

Predstavniki Izraela se niso udeležili pogajanj o premirju

ZDA: Breme je na Hamasu

V Washingtonu so navedli, da je sporazum o prekinitvi ognja "že na mizi", vendar sta sprti strani posredovali le malo informacij o napredku.

Upanje na prvo prekinitev spopadov po novembru se je izboljšalo prejšnji teden po pogovorih v Dohi, kjer sta posredovala Egipt in Katar, optimističen je bil tudi ameriški predsednik Joe Biden, ki je upal, da bo premirje sklenjeno do 10. marca, ko se začne muslimanski postni mesec ramazan.

Ameriški uradnik je v soboto sporočil, da je dogovor za šesttedensko prekinitev spopadov s soglasjem Izraela že vzpostavljen in sloni le še na Hamasu, ki mora privoliti v izpustitev talcev.

"Pot do prekinitve ognja je preprosta. Na mizi je okvirni dogovor. Izraelci so ga bolj ali manj sprejeli," je dejal. "Zdaj je breme na strani Hamasa."

Delegacija Hamasa naj bi podala odgovor na predlog, je dejal vir blizu palestinskih islamistov. Predlog v "prvi fazi" predvideva šesttedensko prekinitev spopadov in izpustitev 42 izraelskih talcev iz Gaze v zameno za Palestince, ki jih je zaprl Izrael.

Viri iz Egipta in Hamasa sporočajo, da Hamas ne odstopa od svojega stališča, da mora začasnemu premirju nujno slediti popolno končanje vojne.

Vendar so egiptovski viri navedli, da bodo pogoji o trajni prekinitvi ognja oblikovani v drugem in tretjem koraku dogovora. Z začetno prekinitvijo ognja za šest tednov naj bi se strinjali obe strani.

Neimenovan visoki predstavnik Hamasa je dejal, da je ob izpolnitvi pogojev premirje v Gazi mogoče zagotoviti v kratkem. "Če se Izrael strinja z zahtevami Hamasa, ki vključujejo vrnitev razseljenih Palestincev v severno Gazo in povečanje humanitarne pomoči, bi to utrlo pot sporazumu v prihodnjih 24–48 urah," je pojasnil.

Palestinski vir, ki je seznanjen s pogajanji o premirju, je na vprašanje, ali je dogovor že blizu, odgovoril, da še niso končali.

Eden izmed virov, ki je bil obveščen o pogovorih, je dejal, da bi se Izrael lahko izognil pogovorom v Kairu, če Hamas ne bo predložil popolnega seznama talcev, ki so še živi. Palestinski vir je dejal, da je Hamas to zahtevo do zdaj zavrnil kot preuranjeno.

Sporazum bi pomenil prvo daljše premirje v vojni, ki traja že pet mesecev, prekinjena pa je bila le teden dni novembra. V zameno za več sto palestinskih zapornikov bi bilo izpuščenih več deset talcev, ki so v Hamasovem ujetništvu.

Vendar dogovor ne bi izpolnil glavne zahteve Hamasa po trajni prekinitvi vojne, hkrati pa bi ostala nerešena usoda še preostalih stotih talcev. Egiptovski posredniki so predlagali, da bi te zadeve pustili ob strani in bi jih obravnavali v poznejših fazah dogovarjanja. Vir iz Hamasa je sporočil, da se njihova pogajalska stran še vedno zavzema za "paketni dogovor".

Posledice izraelskega nočnega bombardiranja Rafe, kjer je bilo ubitih 14 ljudi, med njimi šest otrok. Foto: Reuters
Posledice izraelskega nočnega bombardiranja Rafe, kjer je bilo ubitih 14 ljudi, med njimi šest otrok. Foto: Reuters

V bolnišnici umrlo 15 otrok

V bolnišnici Kamal Advan v Gazi, ki zaradi izraelskih napadov in pomanjkanja goriva že več mesecev ne deluje, je zaradi nedohranjenosti in dehidracije v zadnjih dneh umrlo najmanj 15 otrok, je sporočilo ministrstvo za zdravje v Gazi.

"Bojimo se za življenja še šestih otrok, ki na oddelku za intenzivno nego trpijo zaradi nedohranjenosti in driske, kar je posledica prenehanja delovanja električnega generatorja," je dejal tiskovni predstavnik ministrstva Ašraf Al Kidra.

Izraelska vojska nadaljuje obleganje bolnišnice Amal v Han Junisu, ki traja že 42. dan, je poročala Al Džazira. Palestinski Rdeči polmesec je sporočil, da zaloge hrane v bolnišnici zadostujejo za teden dni, vode je ostalo le še za tri dni.

Palestinski Rdeči polmesec je pozval mednarodno skupnost, naj pritisne na Izrael, da izpusti na prostost 14 njegovih članov, saj je njihova usoda neznana. Najmanj sedem njihovih članov je bilo aretiranih v bolnišnici Amal pred tremi tedni.

Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da je bilo od 7. oktobra ubitih 30.410 ljudi in ranjenih 71.700.