Poljski veleposlanik v Izraelu Marek Magierowski (na fotografiji) je sedel v avtomobilu, ko je do njega pristopil neznanec in ga pljunil. Foto: EPA
Poljski veleposlanik v Izraelu Marek Magierowski (na fotografiji) je sedel v avtomobilu, ko je do njega pristopil neznanec in ga pljunil. Foto: EPA

Med državama se že nekaj časa zaostrujejo odnosi, saj je Izrael od Poljske zahteval reparacijo za lastnino Judov med drugo svetovno vojno, na kar se je Poljska odzvala medlo.

Še več, Varšava je leta 2018 celo sprejela sporno zakonodajo, s katero kriminalizira vsakršen javni komentar, da so bili posamezniki iz Poljske vpleteni v holokavst in nacistične vojne zločine. Zakon kriminalizira navedbe, da so bila nacistična koncentracijska taborišča na Poljskem poljska, ne pa nemška. Po sprejeti junijski dopolnitvi zakona je za to zagrožena zgolj denarna, ne pa več triletna zaporna kazen.

Pred drugo svetovno vojno je na Poljskem živelo okoli 3,2 milijona Judov, kar je predstavljalo okoli 10 odstotkov prebivalstva. Med vojno jih je bilo ubitih več kot tri milijone.

Premier napad označil za rasistično motiviranega

Poljski premier Mateusz Morawiecki je dejal, da bo preiskava incidenta prioriteta. "Zelo sem zaskrbljen zaradi rasističnega napada. Poljska najodločneje obsoja agresivno ksenofobno dejanje. Nasilje nad diplomati ali drugimi državljani se ne sme tolerirati v nobenem pogledu," je zapisal na Twitterju.

Izrael, ki trenutno gosti tudi pesem Evrovizije in si verjetno v času velike medijske prisotnosti ne želi večjih incidentov, se je na napad odzval z razumevanjem in obžalovanjem, hkrati pa so napovedali preiskavo dogodkov. Tako je policija že pridržala 65 let starega osumljenca in mu odredila 30-dnevno prepoved približevanja poljskemu veleposlaništvu.

Zaradi spornega vprašanja reparacij je sicer v ponedeljek pot v Izrael odpovedal poljski zunanji minister.