Eksplozije v Gazi kot posledice izraelskih napadov. Foto: Reuters
Eksplozije v Gazi kot posledice izraelskih napadov. Foto: Reuters

Izraelska vojska je sporočila, da je v nedeljo zgodaj zjutraj napadla obrat, v katerem naj bi proizvajali orožje, in podzemni predor, ki naj bi pripadal palestinskemu gibanju Hamas.

Nobena palestinska skupina ni prevzela odgovornosti za raketo, ki je padla na odprt prostor blizu ograje, ki jo je Izrael postavil okoli Gaze, poroča Al Džazira. Izraelska vojska je sporočila, da raketa ni povzročila škode ali žrtev, bila pa naj bi prva izstreljena raketa iz Gaze v mesecu dni.

Novi napadi na Gazo so izbruhnili v času ogorčenja zaradi dejanja izraelskega vojaka na Zahodnem bregu, ki je v petek iz neposredne bližine ustrelil in ubil 23-letnega Palestinca Amarja Mufleja. Incident je spodbudil pozive k okrepljenemu odporu proti izraelski okupaciji.

Palestinsko zunanje ministrstvo je potezo izraelskega vojaka označilo za usmrtitev.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je izjavil, da je "močno zaskrbljen zaradi povišane stopnje nasilja na okupiranem Zahodnem bregu".

"Samo v zadnjih 10 dneh so izraelske varnostne sile ubile 10 Palestincev. Včerajšnji tragični uboj Palestinca Amarja Mufleja, ki so ga zakrivile izraelske varnostne sile, je zadnji tak primer," je dejal Borrell.

Predstavnik EU-ja je pozval k preiskavi takšnih dogodkov in odgovornosti zanje.

Letos je Izrael na zasedenih ozemljih, Zahodnem bregu, Vzhodnem Jeruzalemu in Gazi, ubil najmanj 207 Palestincev, od tega skoraj 50 otrok.

Zahodni breg, Vzhodni Jeruzalem in Gaza so pod izraelsko vojaško okupacijo od leta 1967, Gaza pa je od leta 2007 še pod strogo izraelsko-egiptovsko blokado. V obubožani Gazi, ki meri 365 kvadratnih kilometrov, živi okoli dva milijona ljudi. Večina je beguncev in njihovih potomcev.